Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бумът при развитието на ВЕИ сектора може да доведе до излишък на енергия

Планът за възстановяване и устойчивост за сектора е хаос, смята Антон Желев, член на УС на Българска соларна асоциация

Бумът при развитието на ВЕИ сектора може да доведе до излишък на енергия

Снимка: Pixabay

ВЕИ секторът в България се развива доста бурно в последните години, особено след като през втората половина на миналата година започнаха да се повишават цените на борсата. Това обаче може да доведе до излишък от електроенергия и понижение на цените. Това коментира Антон Желев, член на УС на Българска соларна асоциация, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Много хора смятат, че подобна инвестиция ще има бърза възвръщаемост, но когато има бум, е вероятно рано или късно да има излишък от електроенергия и да има в някои дни и отрицателни цени“, каза гостът.

Той посочи, че досега заонът даваше преференциална цена на малки фотоволтаични централи до 30 kWh, които са в урбанизирани територии, а над 30 kWh бяха на свободния пазар. В момента цената на свободния пазар е по-висока, отколкото тази преференциална цена, която в момента е 165 лв. на MWh, а на борсата е над 400 лв. на MWh, отбеляза Желев.

Що се отнася до гласуваните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници в Народното събрание, Желев посочи, че не вижда нищо положително в тях. „Идеята за уведомителен режим е съвсем друга, а не това, което са приели вчера депутатите”. И поясни, че идеята на уведомителния режим е да не се минава през разрешителен режим, а това не е отразено и отново ще се минава през всички процедури с разрешение за строеж.

Желев определи като „хаос” Плана за възстановяване и устойчивост и подчерта, че в него първоначално са били предвидени много повече средства за много повече домакинства.

Какво се променя в Закона за енергията от възобновяеми източници? Как промените ще се отразят на бизнеса? На какъв етап е подготовката на кадри за ВЕИ сектора в България?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
mick до: mick
преди 1 месец
Няма профилна снимка
опс - излишъкът ще е когато не ни трябва.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Разбира се, че ще има излишък на ел. енергия - точно когато ни трябва. И ще има дефицит - точно когато ни трябва. Тогава ще е интересното...

Още от Енергетика
Германия може да превърне енергийната криза във възможност