IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия възобнови газовите доставки за Европа по "Северен поток"

Вероятно износът по тръбопровода ще бъде възобновен на 40% от капацитета, същото ниво отпреди профилактиката

08:14 | 21.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия започна да изпраща газ по най-големия си газопровод за Европа след 10-дневен период на поддръжка, съобщават от Nord Stream AG.

Притокът на газ бе възобновен в четвъртък, съобщи пред Bloomberg говорител на оператора на газопровода.

Възстановяването на потоците до исканите нива ще отнеме известно време. "Газпром" отказа да коментира темата. руска руска

Възобновяването на доставките ще облекчи положението на континента, който се надпреварва да складира гориво преди зимата. Поръчките за доставка на газ сигнализират, че износът по тръбопровода ще бъде възобновен на 40% от капацитета, същото ниво отпреди профилактиката. 

Износът на руски газ за Европа е на многогодишно дъно, което води до ескалация на енергийната криза.

Според Goldman Sachs Group Inc. притокът от 40% може да доведе до спад на цените.

„Големият брой клиенти, които са очаквали газопроводът да остане на нулево ниво след профилактиката, предполага, че е вероятно да се стигне до разпродажба на европейските пазари на газ и спад под сегашните цени“, твърдят анализатори на банката.


Преди това имаше опасения, че Москва може напълно да разреши да спре подаването на газ след десетдневната профилактика и по този начин да задълбочи енергийната криза. След нападението на Русия над Украйна Западът наложи санкции срещу нея. На свой ред Русия спря изцяло или частично доставките на газ за европейските страни.

Обемът на доставките през следващите месеци вероятно ще окаже голямо въздействие върху германската икономика например, но също така и върху частните потребители, тъй като вероятно ще се отрази на цените на газа. Той вероятно ще бъде решаващ и за това до каква степен Германия и другите страни от еврозоната и ЕС ще успеят да запълнят газовите си хранилища преди студения сезон и дали ще се стигне до недостиг.

В сряда вечерта лидерът на Кремъл Владимир Путин предупреди, че може да се стигне до намаляване на доставките в края на юли, като се позова на технически причини. Германското правителство смята, че това са претексти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Аз даже и без отопление зимъска мога, само една знойна студентка с френска филология ми е достатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Естествено че може без рассийски степни издихания ... Само според радиоточките във форума не може без най-сигурният и надежден и ефффтин газодоставчик от най-миролюбивата и прогресивна страна .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Нали "великият запад" можел и без руски газ, бе - Зелкич - и не го иска? Що са тия писъци тогава? Нещо... в Швейцария се готвят за режим на токът, а в Германия предупреждават хората, че ще имат топла вода само отвреме навреме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ем ще го възобновят ... Нефелните крадци на съдомиялни могат да избиват цивилни и да ровят земята за ресурси ... Друго не могат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още