Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Албайрак: Турската икономика показа, че има здрави основи

Според турския финансов министър предизвиканата от САЩ "изкуствена криза" е създала нови възможности за страната му

Албайрак: Турската икономика показа, че има здрави основи

Турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс

Турската икономика показа здравите си основи, устоявайки на систематична атака от страна на Съединените щати, заяви министърът на финансите и държавната хазна на Турция Берат Албайрак в авторски материал, поместен в списание Foreign Policy.

В публикацията, цитирана от турските медии, се посочва, че една икономическа атака от страна на съюзник от НАТО е накарала Турция да търси нови търговски партньорства и е задействала поредица от икономически реформи с цел по-добро предпазване от негативни чуждестранни влияния.

"Турция от над шест месеца е в предната линия на борба със значителни заплахи срещу западни държави," каза Албайрак и добави, че Турция е станала дом за милиони бежанци, бягащи от зверствата, които са извършвани в Сирия и други държави от терористични групировки.

По думите на министъра икономическото сплашване от страна на САЩ чрез налагане на санкции и мита на съюзниците им е послужило като "сигнал за пробуждане" за много страни по света. Като резултат от налагане или заплахи за налагане на мита на търговски партньори като Русия, Китай или Европа, редица страни започнаха да търсят начини да ограничат влиянието на Вашингтон върху своите икономики, каза той.

Според финансовия министър на Турция предизвиканата "изкуствена криза" е отворила нови възможности за неговата страна. Той споменава думите в подкрепа на Турция на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които според него са пробудили отново духа на сътрудничество между Турция и ЕС.

Още по темата

Албайрак посочи, че девалвацията на турската лира напоследък не може да бъде обяснена с никакъв икономически показател или макроикономически данни, тъй като турската финансова структура и банкова система не са претърпели никакви големи изменения.

Турция е взела мерки, с които да отговори на някои слабости в икономиката си, така че да попречи на евентуална уязвимост в бъдеще и да запази приятелския към инвеститорите климат, добави още той.

Заявявайки, че в момента светът е изправен пред "изключително сложни предизвикателства", министърът допълни, че заплахите на Вашингтон към международната икономика и международната търговия са "важен пример за тези предизвикателства и светът трябва да се справи с тях колективно".

"Едностранните санкции, предизвикването на търговски войни и произволната употреба на икономически оръжия биха могли да задействат нова глобална икономическа криза", предупреждава Албайрак.

"Турското правителство сега ще предприеме действия за постигане на по-голямо сътрудничество и координация с други държави по света, а същевременно ще поправи уязвимите места на нашата собствена икономика", заключава министърът. "Ще работим за премахването на всички видове икономическа заплаха без колебание", добавя Албайрак.

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 5 месеца
Република Турция страда от собствена грешка, че Турската централна банка работи без защита срещу щети.
До 2 часа време след като Турската централна банка работи със защита срещу щети, кризата с турската лира ще е прекратена.
4
 
14
 
3
преди 5 месеца
Шъ ги видим основите след като изплатят всичко това, което трябва да платят през следващите 3 години.
А ако искат да рефинансират не ми се мисли и на тях какви лихви ще им сложат. Като знам какви ужасни бяха лихвите за Гърция през първите 5 години от изтрезняването и изтръскването им.
6
 
20
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ще покаже догодина, когато са падежите по бомбастичните им кредити. Още 2 канала на босфора да построи мустака, че да груха растеж, като налива бетон като гламав в мегаломански проекти.
6
 
36
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Показа? Като падне под 5 лири за долар, ще покаже нещо, за сега показва, че потъва бавно.

Още от Европа
Клиринговите къщи от ЕС ще могат да търгуват на Острова и при твърд Brexit