Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Андрей Бабиш и Доналд Туск обсъдиха накъде искат да поеме ЕС

Туск е предупредил за заплахата от "популизма и радикализма, които започват да се разрастват в Европа"

Андрей Бабиш и Доналд Туск обсъдиха накъде искат да поеме ЕС

Чешкият премиер Андрей Бабиш (вляво) и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш и пристигналият на визита в Чехия председател на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха днес въпроси за развитието на ЕС, предвидени за разглеждане на утрешната неформална среща на държавните и правителствени ръководители на държавите членки в румънския град Сибиу. Това заявиха на съвместната пресконференция след разговорите си Туск и Бабиш, цитирани от ТАСС и БТА.

"Имахме детайлен обмен на мнения по перспективите за развитието на ЕС, за предстоящите скоро избори за Европейски парламент", каза Бабиш. "Срещата на върха в Сибиу ще бъде много важна за ЕС. Ще говорим за плановете за развитието на ЕС. Европейският съвет ще утвърди тези планове на срещата на върха през юни тази година", допълни той.

Както подчерта Бабиш, за Чехия приоритетни при приемането на стратегията за развитието на ЕС ще бъдат въпросите за урегулирането на миграцията, разширяването на зоната на Шенгенското споразумение, развитието на общоевропейския пазар, гарантирането на сигурността, включително енергийната сигурност на държавите членки.

Туск каза, че е предупредил за заплахата от "популизма и радикализма, които започват да се разрастват в Европа". Всички европейски народи носят отговорност за бъдещето на континента.

"Трябва заедно да градим (процъфтяващ) живот на Европа. Към това е насочена стратегията за развитието на ЕС. В Сибиу ще обсъждаме приоритетите и предизвикателствата, пред които е изправен Евросъюзът", каза Туск. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси