Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Англия отменя карантината при пътуване от и до 50 страни от 10 юли

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия предстои да вземат решения за ограничителните мерки независимо

Англия отменя карантината при пътуване от и до 50 страни от 10 юли

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Хората, които пристигат в Англия от повече от 50 страни, включително Франция, Испания, Германия и Италия, вече няма да бъдат задължени да се самоизолират за 14 дни от 10 юли, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на Министерството на транспорта.

Пълен списък на страните, за които се счита, че са нискорискови за коронавирус, ще бъде публикуван по-късно днес.

От Министерството на външните работи  променят и своите съвети за всички несъществени пътувания в чужбина от събота.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия предстои да вземат решения за ограничителните мерки независимо от Англия.

Задължителната 14-дневна карантина влезе в сила в началото на юни в опит да се спре разпространението на коронавируса в страната, припомня ВВС. Хората, които са под карантина в момента, ще могат да я прекратят на 10 юли, без значение дали 14-дневният срок изтича, или не.

Страните в британския списък ще бъдат обозначени с кехлибарен или зелен цвят. Всички държави, обозначени с кехлибарено, включително Франция, Германия, Италия и Испания, ще разполагат с „реципрочни договорености“, което означава, че пътниците от Обединеното кралство също няма да се карантинират при пристигането си там.

Още по темата

Ще има и червен списък на страните, включително САЩ, за които ограниченията се запазват.

Страните, категоризирани със зелено, в които се отчитат ниски нива на заразяване, засега ще имат ограничения при пристигане във Великобритания, допълват от транспортното министерство.

За момента Гърция няма да попада в кехлибарения списък, защото страната още не е разрешила полети от и до Обединеното кралство. Страните, които ще бъдат или в зеления, или в кехлибарения списък, включват някои от задграничните територии на Обединеното кралство, като Гибралтар и Фолкландските острови.

Британското правителство е под натиск за облекчи карантината заради въздействието върху туристическата индустрия. От Министерството на транспорта съобщиха, че оценката на риска е извършена от Съвместния център за биологична безопасност, в тясна консултация с главния медицински директор. Разгледани са различни фактори, включително разпространението на вируса, брой на новите случаи и потенциалната траектория на разпространение на вируса.

От всички пътници, с малко изключения, ще се изисква да предоставят информация за контакт при пристигането си във Великобритания, включително данни за държави или територии, през които са преминали през последните 14 дни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Балканските страни постепенно облекчават Covid мерките