IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal отчете 780 млн. долара нетна загуба за второто тримесечие

Компанията занижи очакванията си за печалбата преди данъци, такси и амортизации за годината

19:10 | 01.08.13 г.
ArcelorMittal отчете 780 млн. долара нетна загуба за второто тримесечие

ArcelorMittal отчете 780 млн. долара нетна загуба за второто тримесечие на годината заради по-слабото от очакваното търсене на стомана, съобщи MarketWatch.

За сравнение, по същото време миналата година компанията излезе на печалба с 1,02 млрд. долара. Анализатори, анкетирани от агенция Dow Jones, прогнозираха, че за трите месеца до края на юни дружеството ще отчете печалба в размер на 117 млн. долара.

Печалбата на компанията преди лихви, данъци, такси и амортизации се е свила с 34% на годишна база до 1,7 млрд. долара. Числото обаче почти съвпадна с очакванията на анализаторите.

Продажбите на стоманодобивния гигант са спаднали с 10 на сто на годишна база до 20,2 млрд. долара, а доставките на стомана са намалели с близо 2 на сто до 21,7 метрични тона.

Разходите за преструктурирането на компанията през тримесечието са достигнали173 млн. долара, а отделно 137 млн. долара са вложени в неактивните пещи в завода на компанията във Флоранж.

ArcelorMittal преразгледа и прогнозите си за печалбата преди данъци, такси и амортизации през тази година, след като за четвърто поредно тримесечие отчете загуба. Очакванията са, че печалбата за годината ще бъде 6,5 млрд. долара, докато предишната прогноза беше за 7,1 млрд. долара.

От компанията смятат, че второто полугодие ще бъде по-силно, а търсенето на стомана ще доведе до 2% ръст на доставките. Очаква се също така доставките на желязна руда да нараснат с 20%, а разходите на дружеството да намалеят.

Компанията сви производствения си капацитет, намали дивидента, продаде активи за милиарди долари и набра 4,3 млрд. долара от нова емисия права, за да може да изплати дълговете си, заради които рейтинговите агенции понижиха оценките си за нея до неинвестиционни равнища.

Заради слабото търсене на стомана пред проблеми и сериозно свиване на маржовете се изправят и останалите производители на стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още