IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca повиши годишните си прогнози

Фармацевтичната компанията отчете устойчивост въпреки намаляващите продажби на някои от най-продаваните ѝ лекарства

11:59 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

AstraZeneca Plc, вторият най-голям производител на лекарства в Обединеното кралство, повиши прогнозата си за печалба и продажби за годината в четвъртък, след като главният изпълнителен директор Паскал Сорио заяви, че групата показва устойчивост въпреки намаляващите продажби на някои от най-продаваните ѝ лекарства, съобщава Ройтерс.

Акциите на фармацевтичната компания, която се опита да придобие Pfizer за 118 млрд. долара през миналата година, поскъпнаха с 3% в ранната търговия.

Компанията е изправена пред нарастваща конкуренция на генерични варианти на лекарството ѝ Nexum, като през следващата година ще изгуби и ексклузивните си права за лекарството си за борба с холестерола Crestor в САЩ.

2016 г. ще бъде ключова година в стратегическия ни път“, заяви Сорио, след като обяви резултатите за третото тримесечие, които до голяма степен съвпаднаха с очакванията на анализаторите.

Поглеждайки напред обаче продължителното представяне на платформите ни за растеж и бъдещите стартирания на лекарства се съчетават с по-големия ни фокус върху разходите и генерирането на средства, с което се стремим да компенсираме краткосрочните насрещни течения и да върнем AstraZeneca към устойчив растеж“.

Анализатори от Jefferies казват, че AstraZeneca е спазила „обещанието си за бързо растящ темп“ на основните нови лекарства и потенциалните одобрения през следващите 12 месеца.

Ударена от по-силния долар и спада на продажбите на ваксината срещу грип FluMist, приходите за тримесечието на компанията в доларово отражение са спаднали с 10% до 5,95 млрд. долара. Генерираната основна печалба на акция, без определени ефекти, е намаляла с 2% до 1,03 долара.

Приходите при постоянни валутни курсове на годишна база обаче са стабилни и печалбата на акция се е повишила с 2%, подкрепена от строгия контрол на разходите и приходите от продажби на някои продукти.

В резултат на това сега групата очаква приходите за 2015 г. при постоянни валутни курсове да съответстват на тези от 2014 г., след като преди време компанията прогнозира спад от едноцифрен процент. Очаква се печалбата на акция да отчете ръст от среден до висок едноцифрен процент спрямо предишната прогноза за повишение с нисък едноцифрен процент.

Средната прогноза за продажбите за тримесечието на анализаторите в индустрията бе за 5,97 млрд. долара, а за печалбата – 1,03 долара на акция, сочи Thomson Reuters.

Компанията разчита на серия нови лекарства, които в момента разработва, за да повиши резултатите си.

Тя разчита до голяма степен на лекарство срещу рак, където се бори с компании като Bristol-Myers Squibb, Merck и Roche в горещата зона на имуно-онкологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още