IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca се договори с германската IDT Biologika за производство на Covid ваксини

Споразумението ще позволи разширяване на производствения капацитет и ускоряване на доставките на ваксината за ЕС

20:28 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

AstraZeneca привлече германския производител на лекарства IDT Biologika, който да ѝ помогне да увеличи производството на своята ваксина срещу Covid-19 и да се справи с недостига на доставки в Европа, предава Ройтерс.

Отношенията между ЕС и AstraZeneca се влошиха, след като фармацевтичната група обяви миналия месец, че няма да изпълни обещанието си да достави на блока поне 100 млн. дози от ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет, през първото тримесечие.

Оттогава AstraZeneca обаче преразгледа прогнозите си за доставките за първите три месеца на годината от 31 млн. на 40 млн. дози и обяви, че  ще разшири производствения си капацитет в Европа.

Юрген Бецинг, главен изпълнителен директор на IDT Biologika, казва, че „споразумението подчертава нашия опит в производството на... ваксини и нашата способност да осигурим удобно решение“.

И двете компании ще инвестират в разширяване на производствения капацитет в производствената площадка на IDT Biologika в Десау, изграждайки до пет 2000-литрови биореактори, способни да произвеждат десетки милиони дози на месец от ваксината.

Очаква се новият капацитет да заработи до края на 2022 г. Партньорството ще търси други начини за увеличаване на производството от второто тримесечие на тази година.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, призна тази седмица, че ЕС е допуснал грешки в стратегията си за ваксиниране, включително твърде късно е одобрил някои ваксини и е бил твърде оптимистичен относно производствения капацитет.

Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, казва, че споразумението с IDT Biologika ще „помогне на Европа да изгради независим капацитет за производство на ваксини, който да й позволи да отговори на предизвикателствата на настоящата пандемия и да създаде стратегически капацитет за снабдяване за в бъдеще“.

Германското министерство на здравеопазването и Европейската комисия са посредничели с цел улесняване на сделката. Йенс Шпан, германският министър на здравеопазването, коментира, че споразумението „ни помага в тази пандемия, но също така засилва ролята на Германия като център на фармацевтичната индустрия за това десетилетие“.

ЕС издаде спешно одобрение на ваксината Oxford/AstraZeneca на 29 януари и на 5 февруари компанията започна да доставя дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още