IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия може да ограничи правата на чужденците от ЕС на трудовия си пазар

Държавите от Източна Европа изнасят безработицата си в Австрия, мотивират се властите

14:00 | 12.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австрийският канцлер Кристиан Керн ще поиска от Европейския съюз да позволи работодателите в страната приоритетно да назначават местни граждани, съобщава европейското издание Politico. Изданието цитира информация на ВВС, според която мярката е записана в 10-годишния план на Керн за икономическото развитие на Австрия.

В документа се отчита, че "източноевропейските държави изнасят своята безработица в Австрия".

Социалдемократическата партия на Керн се опитва да измести крайнодясната Партия на свободата, която се радва на подкрепата, предизвикана от страховете на австрийците от имигрантите и безработицата, пише още Politico.

В плановете на Керн е безработицата да бъде практически елиминирана до 2020 година със създаването на 200 хил. работни места, допълват местни медии.

Последните данни на Евростат за ноември 2016 година показаха, че Австрия е страната с едно от най-ниските нива на безработицата в ЕС - 5,8%. Средното за общността е 8,3%. Най-малък е броят на безработните в Чехия - 3,7% от трудоспособното население. На обратния полюс е Гърция с малко над 23%.

От останалите държави от Източна Европа, от които Австрия се притеснява, по-висока безработица спрямо австрийската има в България (7,1%), Словения (7,6%), Словакия (9%) и Хърватия (11,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още