Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Австрийският канцлер: Няма да превърнем ЕС в съюз на дълговете

Спестовната четворка ще работи заедно и по други теми отвъд финансите, твърди Себастиан Курц

Австрийският канцлер: Няма да превърнем ЕС в съюз на дълговете

Курц говори с нидерландския си колега Марк Рюте. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Освен по финансовата политика Австрия възнамерява да координира позициите си с Нидерландия, Швеция и Дания и по други теми, за да отстояват общите интереси в Европейския съюз. Четирите държави се бориха за намаляване на планираните субсидии в рамките на приемането за плана за възстановяване в рамките на алианс под името "спестовната четворка".

Още по темата

„Ние ще продължим да координираме тясно групата на пестеливите, за да продължим твърдо да се противопоставим на плановете за съюз на дълговете в бъдеще и да можем заедно да защитаваме интересите си в други области", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред Die Welt (петък). Какви други области има предвид той засега не е ясно.

"Заедно с Нидерландия, Дания и Швеция ние гарантираме, че парите на европейските данъкоплатци се обработват внимателно и че има ясни условия за изплащане на средства от фонда за възстановяване, като например прилагането на реформи", каза Курц. „Заедно успяхме да предотвратим превръщането на ЕС в постоянен дългови съюз. Не е тайна, че някои държави винаги са се застъпвали за това. Разбира се, всичко това също е в интерес на германските данъкоплатци“, каза австрийският канцлер.

Държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки се споразумяха във вторник за кризисната програма на стойност 750 милиарда евро и седемгодишния бюджет на ЕС за 1,074 милиарда евро. „Спестовната четворка“ имаше съществено участие в дизайна на пакетите. Бюджетът се нуждае от одобрението на Европейския парламент, който възнамерява да наложи някои промени.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС подписа втори договор за достъп до потенциална COVID-ваксина