IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England е изправена пред първата си стачка от над 50 години

Днес банката ще преговаря с най-големия британски синдикат в опит да избегне протестните действия

10:30 | 31.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Bank of England ще проведе днес преговори с най-големия британски синдикат в опит да избегне първата стачка на персонала си от 50 години, информира в. Guardian.

В началото на юли около 95 процента от служителите по поддръжката, сигурността и други обслужващи дейности в централната банка на Великобритания гласуваха в подкрепа на четиридневна стачка заради продължителен спор за заплатите. Първоначално се предвиждаше протестът да започне днес, но бе отложен с един ден, за да се осигури възможност за разговори чрез Службата за съвети, помирение и арбитраж (Advisory, Conciliation and Arbitration Services - Acas). Сега се планира, ако преговорите се провалят, стачката да бъде от вторник до четвъртък, отбелязва БТА. 

Протестиращите планират да се съберат във вторник пред централата на банката на улица "Треднидъл", в сърцето на Лондон, носейки маски на управителя Марк Карни и плакати и знамена с надписи "Персоналът на Bank of England иска справедливо заплащане", пише в електронното си издание Guardian.

На 3 юли Мерседес Санчес, регионален представител на синдиката Unite, уточни, че вотът е последвал "категоричния отказ на техните работодатели да договорят сделка за справедливо заплащане за работната сила".

Bank of England е изправена пред първата си стачка от над 50 години, сега когато персоналът на жизнено важни длъжности в цялата страна ще пристъпи към действия поради пълния отказ на банката да приеме, че работната й сила се бори да свърже двата края, отбеляза тогава в изявление Санчес.

Тази година заплатите на служителите на централната банка бяха повишени с 1 процент.

Профсъюзът, в който членуват служители от подразделенията за сигурност, кетъринг, правни услуги, управление на човешките ресурси и други, твърди, че увеличенията са "смехотворни" и за втора поредна година са под темпа на инфлацията. По тази причина в реални стойности възнагражденията на практика се понижават.

Синдикатът призова банковото ръководство да възобнови преговорите, за да бъде постигнато справедливо уреждане на спора и да бъде избегната стачката.

В централната банка стачките са рядкост. През 1994 година компютърните й специалисти се готвеха за протестни действия заради спор за възнагражденията, но в крайна сметка гласуваха да не стачкуват.

Повишаването на заплатите на служителите в държавния сектор във Великобритания е ограничено от правителството до 1 процент. Макар това да не се отнася за независимата Bank of England, институцията работи в среда на ограничения върху вдигането на възнагражденията на държавните служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още