Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Barclays надмина всички прогнози

Кредиторът се е възползвал преди всичко от по-ниските провизии за лоши кредити

Barclays надмина всички прогнози

Снимка: Bloomberg LP

Британската банка Barclays PLC се е справила през белязаното от леко стихване на пандемията лято доста по-добре от очакванията и отчете приходи, нетна и оперативна печалба за третото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, въпреки че задели значителен обем провизии.

Включеният в състава на основния британски борсов индекс FTSE-100 кредитор отчете печалба преди данъци от 1,15 млрд. британски лири (1,50 млрд. долара) в сравнение с 246 млн. лири за същия период година по-рано. Печалбата преди данъци се очаква да нарасне до 507 млн. британски лири според изчисленията на банката, цитирана от MarketWatch.

Британската банка заделя 608 млн. лири обезценка на кредити, в сравнение с прогнозите за едва 1 млн. британски лири. Кредиторът заяви, че очаква да отчете обем за обезценки за второто полугодие значително под този за първата половина на годината, като отбеляза, че е вероятно сумите за обезценка за 2021 г. да бъдат под тези за 2020 г.

Нетната печалба за тримесечието се е увеличила до 611 млн. британски лири от загуба от 292 млн. лири за третото тримесечие на 2019 г., което е почти три пъти над очакванията за печалба от 201 млн. лири.

Още по темата

Оказва се, че по време на кризисното лято печалбата не се е сринала толкова рязко, колкото се опасяваха експертите. Година по-рано Barclays влезе в зоната на загубите заради високи отчисления за лоши кредити.

Общите приходи, от друга страна, намаляват до 5,20 млрд. лири от 5,54 млрд. лири година по-рано. Очакваше се те да намалеят до 4,85 млрд. лири според прогнозите на банката. 
Barclays завърши периода с коефициент на базов собствен капитал от първи ред - ключова мярка за силата на баланса - от 14,6%, спрямо 13,8% към декември 2019 г.

Мениджмънтът начело с главния изпълнителен директор Джеймс Стейли междувременно вижда първи признаци на възстановяване, макар че прогнозите оставали несигурни. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Валдис Домбровскис, който знае защо са важни трансатлантическите връзки