IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийските власти са предотвратили терористична атака срещу Еврокомисията

При специална операция в Брюксел и Хага са задържани мъж и жена, при обиски на жилища са открити и иззети оръжия, бронежилетки и джихадистка литература

08:45 | 21.09.14 г.
Белгийските власти са предотвратили терористична атака срещу Еврокомисията

Белгийските власти са предотвратили терористична атака срещу централата на Европейската комисия (ЕК), съобщава АФП.

Европейската комисия е сред възможните цели на джихадистки бойци, които се завръщат от Сирия, допълва информационната агенция.

Според холандската обществена телевизия NOS поне двама души са сред арестуваните в специална операция, проведена през август. “Те са планирали нападение. Една от целите е била сградата на Европейската комисия”, съобщава медията.

Телевизията уточнява, че във връзка с планираната атака са арестувани мъж и жена от турски произход, които преди месец са пристигнали в Брюксел с полет от Турция. Твърди се, че и двамата са били в Сирия.

Специалната операция се е състояла едновременно в Брюксел и Хага. Претърсени са жилища и в двата града, като са намерени и иззети оръжия и бронирани жилетки, както и джихадистка литература.

Отделни еврокомисари не са били цел на атаките, допълва телевизията.

Атаката е трябвало да бъде с мащабите на тази в Еврейския музей в Брюксел през май, при която загинаха четирима души. Заподозреният за атаката в музея – французинът Мехди Немуш, е прекарал повече от година при ислямските екстремисти в Сирия и в момента срещу него тече процес по обвинение за убийство в терористичен контекст.

Говорител на Еврокомисията е коментирал пред информационната агенция, че ръководството на институцията е наясно с докладите. “Ние сме уверени, националните власти ще осигурят подходящи последващи действия”, допълва говорителят.

Според публикация в белгийския всекидневник L'Echo властите в Белгия през последните месеци са извършили няколко превантивни операции сред симпатизанти на джихадистите. Извършени са и няколко ареста.

Счита се, че около 400 белгийски граждани се бият на страната на ислямистите в Сирия. Около 90 души вече са се върнали у дома и са известни на белгийските власти.

Засега белгийските власти отказват да дадат подробности за планирани атаки, нито за операциите по предотвратяването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още