Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бюджетът на Франция също създава грижи на Брюксел

Откакто Евростат събира данни Франция и Италия никога не са отчитали бюджетен излишък

Бюджетът на Франция също създава грижи на Брюксел

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите реагираха остро на желанието на Италия да харчи повече, но има и други държави, които се противопоставят на европейските фискални правила, пише CNBC.

Франция, втората по големина икономика в Европа, получи писмо от Брюксел миналата седмица, в което има предупреждение относно планираното намаление на дълга през 2019 г., което не отговаря на предварително договореното с Европейския съюз. Испания, Белгия, Португалия и Словения също бяха силно разкритикувани.

Още по темата
В случая с Франция в бюджет 2019 е заложено структурният дефицит (разликата между разходите и приходите) да се понижи с 0,3% при заложени 0,1% за тази година. По-рано обаче Париж се съгласи структурният й дефицит на годишна база да се свие с 0,6%.

Макар че тонът на Брюксел към Париж е по-мек от този към Рим, между двете страни има повече прилики, отколкото различия.

"Френският бюджет за 2019 г. показва, че правителството залага много оптимистични очаквания за приходите за постигане на фискална консолидация и че разходите отново са извън контрол", коментира Даниел Лакале, главен икономист и инвестиционен директор на Tressis Gestion.

Италия също е критикувана, че е заложила много оптимистични икономически прогнози в своя бюджетен план за 2019 г.

"В случая с Франция е много трудно бюджетът да бъде приет от Европейската комисия, защото Франция няма балансиран бюджет от 1974 г. насам и не е изпълнила собствените си цели за дефицита повече от 11 пъти", добави Лакеле.

По данните на Евростат (откакто събира данни за страната от 1978 г.) Франция никога не е регистрирала бюджетен излишък. Италия също досега не е отчитала бюджетен излишък (данните за нея са от 1995 г.).

Според доклад на рейтинговата агенция Moody's, публикуван във вторник, номиналните бюджетни дефицити (действителният дефицит, без да се коригира влиянието на инфлацията) в еврозоната са намалели от 2008 г. насам. Въпреки това "общият дял на задължителните разходи в бюджетите на еврозоната се е увеличил до 76,3% от общите разходи от 74,5% през 2008 г."

„Този ръст се дължи главно на повишаването на разходите за социално осигуряване и помощи, пенсии, образование и здравеопазване“, се посочва още в доклада.

Франция, традиционно смятана за държава на благоденствието, обеща в своя бюджетен план за 2019 г. да реформира начина, по който се изчисляват помощите.

Според Винсънт Ювънс, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management, ангажиментът към реформи е една от големите разлики между Франция и Италия. Докато правителството във Франция иска да развива и променя някои области, то изпълнителната власт в Рим се отказа от ключовите реформи, които предишното правителство започна, включително на пенсионната система.

"Бюджетните планове на Франция не изглеждат много по-добри от италианските, но докато Париж работи за подобряване на дългосрочния потенциал за растеж на страната, Италия прави точно обратното“, смята Флориан Хенсе, икономист в Berenberg.

Като цяло Франция обеща да намали общия си държавен дълг през 2019 г., макар и с много малко. Дългът на страната ще достигне 98,7% от БВП през 2018 г., като прогнозата е през следващата година да бъде намален с 0,1 процентни пункта до 98,6%.

За сравнение, италианското правителството заяви, че ще намали съотношението на дълга към БВП от 131,2% през 2017 г. до 126,7% през 2021 г.

Според фискалните правила на Европа съотношението на дълга към БВП не трябва да надхвърля 60%. Но ситуацията определено е по-лоша в Италия, където това съотношение е над 100% от 1995 г. насам.

Въпреки отклонението от правилата Европейската комисия никога не е санкционирала държава членка, макар че има правно основание да направи това. Икономическият комисар на ЕС Пиер Московиси обаче поиска от италианското правителство да „преразгледа" своя бюджет за следващата година и така за първи път ЕК отхвърля бюджетен план на страна от еврозоната.

Италия обаче сама се сравнява с Франция. Вицепремиерът Матео Салвини миналия месец зададе следния въпрос в Twitter: „Защо италианският дефицит за 2019 г. да е проблем (бл. р. заложени са 2,4%), когато Франция от години нарушава прага от 3%“.

"Ако Франция и Испания прескачат тавана от 3% в продължение на години, никой не казва нищо, докато ако Италия се опита да се доближи до подобно ниво, за да подсигури страната  да увеличи потреблението на италианците, това е проблем", каза още Салвини.

Винсънт Ювънс обаче пояснява, че голямата разлика е в нивата на дълга спрямо БВП. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
6
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Тоя Брюксел май с всички има проблеми. Що не вземе той да напусне ЕС ..

Още от Европа
Рискованият залог на Мей може да се окаже губещ