Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Борсите в Европа завършиха без единна посока с фокус върху заседанието на Фед

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 2,5 на сто, докато тези на Barclays завършиха сесията със спад в стойността от около 6%

Борсите в Европа завършиха без единна посока с фокус върху заседанието на Фед

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия без единна посока, докато инвеститорите са насочили своя поглед към предстоящия край на заседанието на Федералния резерв на САЩ и очакваната пресконференция на управителя на централната банка Джером Пауъл, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчита лек спад от 0,06 на сто до 367,45 пункта.

Германският показател DAX записа понижение в размер на 0,1% до 12 822,26 пункта.

Френският измерител CAC напредва с 0,61% до ниво от 4958,74 пункта.

Британският индекс FTSE се покачва с 0,04 на сто до 6131,46 пункта.

Фокусът на инвеститорите е насочен към края на двудневното заседание на Фед по-късно днес, като се очаква гуверньорът Джером Пауъл да запази досегашната политика на регулатора.

В рамките на последните 24 часа републиканците представиха на партийна конференция подготвяния от тях пакет от допълнителни икономически стимули. Въпреки сериозната сума, 1 трлн. долара, редица републиканци се обявиха против този план, не виждайки в него връзка с коронакризата.

Задълбочават се опасенията на трейдърите относно растящия брой новозаразени с COVID-19 по света, като към днешна дата заразените в глобален мащаб приближават 17 млн. души, от които близо 667 хил. са загиналите.

Обратно в Европа, германският кредитор Deutsche Bank обяви печалба преди данъци от 153 милиона евро през второто тримесечие. Въпреки това, след приспадане на лихвените плащания за подчинени облигации, кредиторът отчита загуба в размер на 77 милиона евро поради по-високите провизии за загуби от лоши кредити. Отписванията зарад провизии в кредитния бизнес възлизат на 761 милиона евро. Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 2,5 на сто.

В същото време Barclays заяви, че се подготвя за трудна втора половина на годината. Британската банка увеличи рисковите си провизии през второто тримесечие с 1,6 млрд. паунда до общо 3,7 млрд. паунда - повече, отколкото очакваха анализаторите. Въпреки високите провизии Barclays остана на печалба. През второто тримесечие кредиторът генерира печалба преди данъци в размер на 359 милиона паунда - намаление със 76 процента в сравнение с предходната година. Приходите спадат с четири процента до 5,3 милиарда паунда. Книжата на банката приключиха сесията при спад от 6%.

Испанският кредитор Santander отчете първата загуба в своята 163-годишна история и най-лошия резултат на европейска финансова компания от години, след като кризата със здравите грижи я принуди да отписва голяма част от стойността на бизнеса си по целия свят. В крайна сметка е налице рекордна загуба от 11,1 млрд. евро, както обяви в сряда най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация. Това е най-голямата загуба за европейска банка от отчетената от италианската UniCredit SpA загуба в края на 2016 г. в размер на 13,6 млрд. евро. Книжата на банката приключиха търговията със спад в стойността в размер на 4,71 на сто.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Алексей Навални очаква възстановяването му да продължи дълго