IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският регулатор предупреждава за ръст на цената на тока

Причината е по-скъпият природен газ

17:47 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на най-масовите енергийни тарифи във Великобритания ще се повишат с 12-13% от октомври, предупреди енергийния регулатор в страната - Ofgem, пише Ройтерс. Причината е скъпият природен газ, заради което ще бъде увеличен таванът на тарифите.

От началото на 2019 година цените на електроенергията и природния газ са ограничени с решение на бившия премиер на страната Тереза Мей.

През последните шест месеца разходите за производство на електроенергия се увеличиха с 50%, сочат разчетите на Ofgem. Не можем да караме компаниите да продават електроенергията под нейната себестойност, коментира пред журналисти изпълнителният директор на регулатора Джонатан Бриърли.

Потребителски организации обаче предупреждават, че това поскъпване ще дойде във възможно най-неподходящия момент - очаква се да бъде сложен край на схемите за подпомагане на британците, пострадали от мерките срещу разпространението на коронавируса, сред които и мораториумите за плащане на кредитите.

Според организацията "Коалиция за край на енергийната бедност"( End Fuel Poverty Coalition) британците ще бъдат изправени пред дилемата дали да платят сметката си за отопление или да напазаруват храна.

Препоръката на Ofgem обаче е всеки, който се притеснява, че не може да покрие сметките си, да предоговори условията със своя доставчик на електроенергия.

Енергийният регулатор изчислява тавана на цените по специална формула, в която са включени компоненти като цена на газа, разходите за енергийната мрежа, както и субсидиите, които отпуска британското правителство за възобновяемите енергийни източници. Равнището на ограничението се актуализира два пъти годишно. От последната промяна през февруари 2021 година, цената на природния газ се удвои.

Цената на природния газ се увеличава на всички пазари, след намалелите запаси в газохранилищата и намалелите доставки. Великобритания отчита спад на вноса от Норвегия, както и на втечнен природен газ, който се насочва масово към азиатските пазари.

Делът на природния газ в енергийните сметки на британските домакинства достига 40 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още