IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки се представиха най-слабо на стрес тестовете на ЕЦБ

Barclays и Lloyds са на последните две места сред най-големите банки в Европа

21:12 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Резултатите от стрес тестовете на най-големите банки в Европа, публикувани в петък, показват, че всички финансови институции в Европейския съюз са преминали през „неблагоприятния сценарий“ на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава CNBC.

Стрес тестовете бяха проведени от Европейския банков орган (EБО) и Единния надзорен механизъм (ЕНМ), а целта им беше да оценят стабилността на европейската банкова система. ЕБО съобщи, че всички 48 банки са преминали прага от 5,5% на капиталовата адекватност от първи ред при симулирания стрес тест.

Британската банка Barclays се представя най-зле с едва 6,37% при неблагоприятния сценарий. Друга британска банка, Lloyds, също не се е представила добра с резултат от 6,8%. Английската централна банка (АЦБ) коментира след публикуването на резултатите, че британските банки могат да поемат последиците от най-лошия сценарий на ЕБО.

Най-голямата банка в Европа, Deutsche Bank, се е представила по-добре от очакванията на някои анализатори, като е регистрирала резултат от 8,14% при неблагоприятния сценарий.

ЕБО съобщи, че според този сценарий намаляването на капитала на банките в края на 2020 г. е 236 млрд. евро (268 млрд. долара). Според Европейската централна банка (ЕЦБ) тестът на ЕБО е показал, че банките в Европа сега са „по-устойчиви на финансови сътресения“.

Италианските банки също бяха подложени на щателно наблюдение, но са успели да се представят задоволително, съобщават банковите регулатори. Unicredit, която е най-голямата италианска банка, е постигнала резултат от 9,34%, а UBI Banca - 7.42%. Най-нисък резултат сред италианските банки записва Banco BPM – 6,67%.

Оценката е била осъществена, като са взети предвид счетоводните баланси на банките в края на 2017 г., за да се види как биха се справили с натиск, който ЕБО определя като „неблагоприятни пазарни развития“.

Теоретични пазарни сътресения като хаотичен Brexit или внезапна разпродажба на активи били използвани като сценарии, за да се преценят счетоводните баланси на банките. ЕБО не съобщава директно дали дадена банка е преминала теста или се е провалила.

Общо 140 банки бяха подложени на тест за издръжливостта им при волатилност на пазара и ниво на кредитен риск. Но за разлика от 2016 г., когато бяха проведени последните стрес тестове, обявените резултати в петък се отнасят само за 48-те най-големи банки в Европа. Това се случи, след като ЕБО направи промени в процеса си по-рано тази година и постави висок минимален праг от 30 млрд. евро.

Банките ще получат индивидуалните си доклади от ЕЦБ през януари 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още