IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри сливането на GE и Alstom

Обединената група ще преотстъпи някои от операциите на италианската енергийна компания Ansaldo Energia

10:42 | 09.09.15 г.
Брюксел одобри сливането на GE и Alstom

Брюксел е одобрил предложението на General Electric (GE) за придобиването на енергийния бизнес на Alstom за 14 млрд. евро, но при условие, че обединената група преотстъпи някои от операциите на италианската енергийна компания Ansaldo Energia, съобщава Financial Times.

Сделката е одобрена и от американските регулатори, като съдебното министерство вчера сутринта публикува документите, които ще позволят на сделката да продължи. Това означава, че сделката ще бъде завършена през следващите седмици.

С решението на европейските органи по конкуренцията се слага край на неколкомесечните тежки преговори с GE. На няколко пъти изглеждаше сякаш Брюксел ще блокира сливането заради опасенията, че придобиването на енергийните операции на Alstom ще превърне GE в доминираща компания на пазара.

Когато Европейската комисия (ЕК) започна разследването си през февруари, GE първоначално отрече опасенията, свързани с пазарната доминация. Комисията обаче продължи с проучванията и предупреди, че всяко нарушаване на конкуренцията в бизнеса с турбини ще има вредно въздействие върху европейските потребители на енергия.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Фестагер коментира, че финалното одобрение на сделката показва, че Европа е „отворена за бизнеса и европейските технологии могат да привличат чужди инвестиции“.

За да си осигури сделката, GE включи в нея и Ansaldo – нишова компания на пазара. Европейската комисия се съгласи италианската компания да се включи и да поеме част от операциите на Alstom, защото в противен случай новата обединена компания би имала само двама по-големи конкуренти - Siemens и Mitsubishi Hitachi Power Systems.

„Това, което искаме, разбира се, е ефективна конкуренция на пазара, която има директно въздействие върху цените на електричеството“, коментира Фестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още