IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е една от страните с най-нисък дял на временната заетост в ЕС

Най-голям е делът на младежите с временни договори на пазара на труда през 2016 г., показаха данни на Евростат

20:09 | 02.05.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 година 4,1% от заетите в България работят на временен трудов договор, показват последните данни на Евростат. Това е едно от най-ниските нива в ЕС и значително под средното за общността.

Според данните на Евростат през миналата година 14,2% от работещите в ЕС са с временен договор. Разликите между отделните държави обаче са значителни - от 1,4% в Румъния до 27,5% в Полша.

Сред държавите с най-ниско ниво на временна заетост се нареждат още Прибалтийските - Литва (2%), Латвия и Естония (по 3,7%). На обратния полюс са Испания (26,1%) и Португалия (22,3%). В Гърция, държавата с най-висока безработица в ЕС през 2016 година, 11,2% от заетите са с временен трудов договор, показват още данните на Евростат.

Малко под средното за ЕС е нивото на временната заетост в най-голямата европейска икономика - Германия. Там 13,2% от работещите с такъв тип договор.

От статистиката е видно още, че основно работещите във възрастовата група 15 - 24 години са с временни договори - почти 44% в ЕС. Голям е процентът на временната заетост сред младежите в Словения (74% от всички с временни договори), Испания (72,9%) и Полша (70,7%).

В България младежите на възраст между 15 и 24 години, които работят с временни договори, са 13,4% от всички работещи с този тип договори. Най-нисък е делът в Литва и Латвия - по около 8%. В Гърция, където проблемите на трудовия пазар и сред младежите са много сериозни, този процент е 31 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Абсолютни неистини, заради факта, че статистиката ни не може да обхване реално, временната заетост, която на 101 процента е в сивата и тъмно сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още