IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачите превземат изпадналата в криза икономика на Южна Европа

Дистанционната работа не е широко разпространена практика на трудовия пазар в ЕС, показват данните на Евростат по повод 1 май

08:35 | 01.05.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 година броят на самоосигуряващите се е най-голям спрямо общия брой на заетите в държавите от Южна Европа. Това показват данните на Евростат по повод 1 май – официалния ден на труда.

Най-голям е делът на предприемачите в Гърция – 30,5%, а най-нисък е той в Дания и Люксембург – едва по 8% от общия дял на заетите в страната. Средното за ЕС е към 15 на сто.

Като абсолютен брой най-много са работещите за собствена сметка в Италия – малко над 5 млн. души, или 22% от всички работещи в Италия. По над 3 млн. са самоосигуряващите се във Франция (малко над 11% от всички заети) и Испания (16%).

Данните за България показват, че самоосигуряващите се в България са около 11% от всички заети в страната. Работещите българи на възраст между 15 и 74 години са 3,01 млн. души.

Евростат публикува още интересни данни за трудовите навици в ЕС. От тях е видно, че работата от къщи не е широко разпространена в ЕС. Най-голям е делът на обикновено работещите от къщи в Люксембург – 9,3%, следвано от Холандия – 8,4%.

На последно място  по този показател се нарежда България – с дял от 0,2% от всички работещи, но данните за нашата страна са за 2015 година.

През 2016 година под 1% от работещите са на дистанционна работа в Румъния, Латвия, Литва, Хърватия и Кипър.

В широки граници варират работещите на временен договор в отделните страни на общността. Най-голям е делът им в Полша (27,5%) и Испания (26,1%), а най-нисък в Румъния – 1,4% от всички заети.

В България работещите на временна заетост са 4,2% от всички заети през 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Бъдещето е на високите технологии и работата от къщи Какво е това -само 0.2 % от българите работят от къщи В Холандия е 16 а може би в Америка е над 20 % Стотици професии могат да си вършат работата от къщи пи да избегнат огромните трафици лоши колеги задушни офиси и излишни нерви Могат да бъдат спестени милиарди разходи на фирми отделни хора и семейства Лошото в България че никои не пропагандира този начин на работа Това е лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още