Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е сред страните в ЕС с най-нисък дял на заетите на временен договор

Повече мъже работят на трудови договори с продължителност до 3 месеца, отколкото жени, сочат данни на Евростат

България е сред страните в ЕС с най-нисък дял на заетите на временен договор

Най-голям е делът на работниците на несигурна работа в селското и горското стопанство и рибарството. Снимка: Pixabay

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-нисък дял на хората, които работят на временни трудови договори за максимум 3 месеца, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2016 г. само 0,7% от работниците и служителите в България на възраст 15-64 години са имали несигурна работа, т.е. са работили на временни договори. За ЕС средното ниво е 2,3%, като се задържа на това ниво за трета поредна година, сочи статистиката.

След кризата през 2008 г. най-висок е бил делът на хората в България с несигурна работа в периода 2012-2015 г. - по 0,8% за всяка година.

Като цяло в България повече мъже работят на временни трудови договори – делът им достига 0,9% към 2016 г. При жените този дял е 0,5%. В ЕС тенденцията е подобна, но разликата е по-малка – само 0,1 пр.п. (2,4% за мъжете и 2,3% за жените).

Делът на работниците и служителите с несигурна работа в същия възрастов диапазон остава сравнително стабилен на ниво ЕС през последните 10 години с малки вариации, посочват от Евростат.

Най-често на временни договори работят хората, заети в земеделския сектор, горското стопанство, рибарството. Засегнати са 8,1% от работниците.

Най-висок дял на работниците на временен трудов договор през 2016 г. е регистриран в Хърватия – 8,4%. Следват Франция и Испания с по почти 5%, Полша и Словения с по 4,5%.

Най-малък е делът на хората на временни трудови договори до 3 месеца в Румъния – 0,2%, както и Великобритания, Чехия и Германия – по 0,4%.

В Кипър и Ирландия делът им е колкото и в България – 0,8%, а в Литва и Австрия – по 1%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лавров: САЩ въвлякоха ЕС в "безсмислено противоборство" с Русия