IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите пак са най-заплашени от бедност в ЕС

През миналата година половината от българите са били в риск от бедност или социално изключване при средно за ЕС ниво от 25 на сто

16:56 | 03.12.12 г. 2
Българите пак са най-заплашени от бедност в ЕС

За поредна година България е първа в Европейския съюз по дял на населението в риск от бедност и социално изключване, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През миналата година 49,1% от българите са били в риск от бедност или социално изключване при средно за ЕС ниво от 24,2%, сочи европейската статистика. През 2010 г. делът им е бил 41,6%, а през 2009 г. - 38,2%.

В съществени материални лишения през миналата година пък са живели 43,6% от сънародниците ни при 8,8% средно за ЕС.

Като цяло заради кризата и растящата безработица в целия Евросъюз се увеличават хората, които са в риск от изпадане в бедност или социално изключване. През миналата година броят им е нараснал до 119,6 млн. души

Румъния и Латвия са на второ място в ЕС по дял на населението в риск от бедност и социално изключване (40%), следвани от Литва (33%), както и Гърция и Унгария (31%).

На другия полюс е Чехия, където 15% от населението е било в риск от бедност и социално изключване през миналата година, следвана от Холандия и Швеция (по 16%) и Люксембург и Австрия (по 17%).

С отчитане на т. нар. социални трансфери (различни обезщетения и помощи) делът на населението на ЕС в риск от бедност намалява до 17%, а в България – до 22,3%. И с отчитане на социалните трансфери Чехия остава европейската държава с най-нисък дял на населението в риск от бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Изследването е на база данните от 2011 година. Какви ли ще са те за тази?......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
poorcitizen
преди 11 години
А те досега са били богати?Най бедната и една от най бедните държави в ЕС и света...е заплашена от бедност???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още