Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българите са сред големите скептици в ЕС за ваксините срещу коронавируса

Здравеопазването е сочено като основен проблем за общността, показва последното проучване на Евробарометър

Българите са сред големите скептици в ЕС за ваксините срещу коронавируса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българите са сред големите скептици в ЕС по отношение на ваксинирането срещу коронавируса, показва традиционното пролетно проучване на Евробарометър, публикувано на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Данните показват, че едва 19% от сънародниците ни биха се ваксинирали при първа възможност. По този показател страната ни изпреварва единствено Кипър, където 16% от хората искат да се ваксинират възможно най-скоро.

Освен това 22% от българите заявяват, че никога няма да се ваксинират срещу коронавируса, а 6% се колебаят какво да направят. 21% ще се ваксинират по някое време през 2021 година, а 32% ще отложат за неопределено време, показват още данните.

По-голямо недоверие към ваксините явно изпитват само гражданите на Кипър - 26% от тях не биха си поставили ваксината никога и това е най-високото ниво в общността, и тези в Латвия (23%). 40% от кипърците биха изчакали и биха се ваксинирали на по-късен етап и само 16% обмислят да се ваксинират по някое време през тази година.

Средно в ЕС 45% от гражданите биха се ваксинирали веднага, а 12% никога не биха си поставили ваксина срещу коронавируса.

Още по темата

Най-благоприятно към ваксините са настроени ирландците. Данните от Евробарометър показват, че възможно най-скоро биха се ваксинирали 74% от анкетираните. Никога не биха си поставили ваксина срещу коронавируса едва 4% от тях.

Най-нисък е процентът на нежелаещите да се ваксинират в Дания - 2%. Там в рамките на тази година желание да се ваксинират изказват 94% от хората, от които 73% биха искали да го направят възможно най-скоро.

Като цяло здравеопазването излиза начело като основен проблем и на ниво ЕС, и на национално ниво в последното проучване на Евробарометър. Данните показват, че 38% посочват, че това е водещ проблем в ЕС и има ръст от 16 пункта спрямо проучването на общественото мнение през лятото на 2020 г. На второ място по важност е икономическото състояние (35%, без промяна спрямо предходната анкета), следвано от състоянието на публичните финанси на страните от общността (21% и спад от 2 пункта)*.

На национално ниво 44% от европейците посочват като водещ проблем здравеопазването. Ръстът е от 13 пункта спрямо лятото на 2020 г. Следващите опасения са свързани с икономическата обстановка (33%, без промяна) и безработицата (25%, като има спад от 3 пункта)*.

Проучването показва и известно разколебаване по отношение на адекватността на бъдещите действията на ЕС в пандемията. Като цяло обаче повече от половината респонденти имат доверие на реакциите на европейските институции.

Източник: Евробарометър

В България доверието в отговора на ЕС на коронавируса е над средното за ЕС - 62%, но най-голям е процентът от българите (6%), които не могат да отговорят на този въпрос сред всички останали в общността. 32% от българите имат изцяло негативно отношение към действията на общността в тази криза.

Всъщност най-ниско е доверието в това отношение на живеещите в Гърция - 55% са абсолютно негативно настроени, а само 44% вярват, че Брюксел ще има адекватна реакция. На обратния полюс са португалците - 89% имат пълно доверие на ЕС и само 11% заявяват, че не вярват, че действията на ЕС ще спомогнат за преодоляване на кризата.

*Процентите надхвърлят 100%, защото респондентите са давали по повече от един отговор.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Скептиизмът на бългана спрямо ЕС е съвсем обективен и напълно обясним .Достатъчтно е да се хвърли бегъл поглед към основните икономически показатели по статистиката на ООН преди 1989 година и на тези от днес и става съвсем ясно къде сме били и на кои места в света тогава и днес. Но , както е известно все някога всичко тайно , един ден става явно! Тогава ще бъди и окончателното изравняване на сметките и ще е ясно кой е бил прав , а кой е крив и виновен !
0
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
https://***.nytimes.com/interactive/2020/us/states-reopen-map-coronavirus.htmlСАЩ - от 50 щата, само в 6 (шест) щата има някакви ограничителни мерки за бизнеса, в 44 щата бизнеса работи почти без ограничения. Носенето на маски е задължително само в 20 (двадесет) щата и в още 3 (три) щата носенето на маски се изисква тук-таме. В останалите 27 щата хората са свободни да решават сами какво и как да носят.Тези дни е имало слушане в конгреда на САЩ и са питали главния вирусолог др. Фауши (Antony S. Fauci - https://***.niaid.nih.gov/about/director), защо в щати с никакви ограничителни мерки случаите на новозаразени с в пъти по-ниски. Той отговаря, че в щатите с ограничителни мерки, хората не изпълнявали нарежданията и това е причината.Fauci says here that the states with no lockdowns or mask mandates have lower cases because the states with lockdowns and mask mandates arent following orders.Видеото трудно се намира в нета - качил съм го тук:https://***.dropbox.com/s/6sd646sr4qje00f/%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%20%D0%A4%D0%B0%D1%83%D1%88%D0%B8.MP4?dl=0
3
 
7
 
3
mrynmryn до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това го слушаме 30г, за това още сме на дъното във всяка статистика, щото все сме най-умните/можещи/разбиращи и какво ли още не, барабар с "мозъците" навън, които мият чинии, но изкарват по иладу евру.
3
 
8
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защото имат разум. Всички страни в ЕС имат голям процент на скептицизъм. Медиите са долни лъжци
3
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защото имат разум. Всички страни в ЕС имат голям процент на скептицизъм. Медиите са долни лъжци

Още от Европа
Великобритания иска от ЕС по-дълъг гратисен период за Северна Ирландия