IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро

Сумата, изчислена въз основа на проучване на консултантската компания Aurora Energy, ще бъде в резултат на повишените енергийни цени, посочват местни асоциации

22:14 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ускореният отказ от производството на електроенергия от въглища в Германия ще струва на местните енергийни компании приблизително 54 млрд. евро (61 млрд. долара) до 2030 г., предупредиха днес три водещи германски бизнес асоциации. 

В общо изявление Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), Германската промишлена асоциация (BDI) и Федерацията на германските работодатели (BDA) заявяват, че бързото излизане от енергията, произведена от въглища, ще струва между 14 и 54 млн. евро.

Сумата, изчислена въз основа на проучване на консултантската компания Aurora Energy, ще бъде в резултат на повишените енергийни цени, които ще засегнат отрицателно както компаниите, така и потребителите, посочват организациите.

Правителството на канцлера Ангела Меркел назначи комисия за въглищата, която да реши кога изкопаемите твърди горива да бъдат изоставени, за да се покрият амбициозните цели в борбата срещу климатичните промени до 2030 г.

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер заяви днес, че Берлин ще защити производствения сектор от последиците от отказа от евтината въглищна енергия.

Ще предприемем ясни и отговорни стъпки за компенсирането на енергоемките компании, каза днес на конференция на енергийния сектор Алтмайер.

Цените за потребителите също ще бъдат защитени, ако Германия позволи по-голям внос на енергия, включително от северните страни; ако монтира механизми за намаляване на енергийното търсене в моменти на ниско предлагане и даде възможност за повече мрежови дигитални технологии, допълни министърът.

Газовите турбини, чието използване е по-гъвкаво, ще играят по-голяма роля при производството на електроенергия в някогашните въглищни райони, допълни Алтмайер. Той отбеляза, че допълнителното търсене на газ може да се доставя от Русия чрез оспорвания тръбопровод "Северен поток 2" или пък чрез нови терминали за втечнен газ.

Алтмайер покани потенциалните доставчици, включително от САЩ, на среща през февруари, за да обсъдят възможностите.

Той обаче подчерта, че Берлин няма да се поддаде на натиска да се откаже от проекта "Северен поток", на който САЩ се противопоставят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още