Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски влизат в ръководството на фонда на "Три морета"

Банкерите от Българската банка за развитие представиха в Люксембург предложение за създаването на иновационен фонд към инициативата

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски влизат в ръководството на фонда на "Три морета"

Снимка: Bloomberg

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев и главният икономист на банката Илия Лингорски влизат в ръководството на Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF), съобщиха от държавната финансова институция.

Още по темата

Фондът ще осигурява част от необходимото финансиране за засилване на сътрудничеството между 12-те страни-членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

Представителите на ББР участваха в среща на високо равнище на акционерите в Люксембург, на която предложиха създаването на отделен иновационен фонд към инициативата.

Идеята беше обсъдена по време на българското домакинство на “Три морета” през юли. Целта е да се подкрепят приоритетни проекти в сферата на Информационни и комуникационни технологии и развиването на изкуствен интелект, биотехнологиите, роботиката, чистите технологии и аутомотив индустрията.

Иновационният фонд ще подпомага усилията на всяка от страните-членки на “Три морета” да осъществи успешно поне един иновационен проект. Целта му е до края на десетилетието да подкрепи и израстването на поне една технологична компания от региона с пазарна капитализация над 1 млрд. долара.

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски са избрани в ръководните органи на 3SIIF на общо събрание по-рано този месец. Арабаджиев ще бъде член на надзорния съвет, а Лингорски – на управителния съвет на фонда.

ББР е акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд „Три морета“ (3SIIF) с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

„Три морета“ се стреми към подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Инициативата залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Очаква се тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Investor.bg припомня, че държавите от региона на трите морета представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и имат ръст над средния за Евросъюза. Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 28 май