IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от азиатския бизнес на Wirecard има нов собственик

След предизвикателна тръжна процедура успяхме да продадем компаниите на възможно най-добра цена, коментира синдикът на германската група за разплащания

11:52 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Синдикът на Wirecard постигна споразумение за продажба на голяма част от операциите на компанията в Азия в сделка, която поставя началото на последния етап от разрешаването на проблемите около фалиралата германска група за разплащания, съобщава FT.

Компанията за плащания Nomu Pay, подкрепена от базирания в Нидерландия фонд за рисков капитал Finch Capital, ще закупи юридическите лица на Wirecard във Филипините, Малайзия, Хонконг и Тайланд, както и регионалния склад за данни на компанията в Сингапур, където е централата ѝ за Азия и Тихоокеанския регион.

Придобиването ще помогне на Nomu Pay на Finch Capital, която миналия месец заяви, че ще купи турското дъщерно дружество на Wirecard, да изгради компания за електронна търговия и плащания в Азия.

Сделката на Finch Capital ще бъде приключена през следващия месец, ако бъде одобрена от регулаторите, с изключение на Филипините, където процесът може да отнеме до три месеца. Там централната банка трябва да даде зелена светлина.

„След предизвикателна тръжна процедура успяхме да продадем компаниите на възможно най-добра цена и да осигурим значителни потоци към активите на длъжниците в Германия“, казва Михаел Яфе, базираният в Мюнхен синдик на Wirecard. Бизнес единиците, „които си струва да се запазят“, ще продължат да работят.

Wirecard изпадна в несъстоятелност през юни миналата година заради една от най-големите счетоводни измами в историята. Оттогава Яфе успя да продаде операциите на компанията в Америка, Великобритания и континентална Европа.

Миналия октомври базираната в САЩ Syncapay, холдингова компания, специализирана в разплащателни решения, придоби Wirecard Северна Америка. Испанският кредитор Santander месец по-късно плати около 100 млн. евро за основния бизнес на Wirecard в Европа. Банковата единица на германската компания ще бъде ликвидирана.

Сделките допълнително ще свият това, което е останало от Wirecard в Азиатско-Тихоокеанския регион, където компанията агресивно се разрасна. Един от най-големите останали активи е разплащателният бизнес на Wirecard в Индия.

Сделката на Finch Capital включва клиенти на Wirecard, лицензи и над 120 служители. Радбуд Влаар, управляващ съдружник в Finch Capital, отказва да коментира подробности.

Клиентите избягаха от Wirecard, след като миналата година компанията призна, че от сметките ѝ липсват 1,9 млрд. евро. Паричният орган на Сингапур, централната банка на страната, през септември разпореди Wirecard да прекрати платежните услуги, след като градът държава стартира криминално разследване на групата, на свързани компании и нейни агенти.

Все пак Wirecard успя да запази някои клиенти „сини чипове“, вкл. известни международни фирми със седалища в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още