IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Член на УС на ЕЦБ открива аргументи в подкрепа на банков лиценз на ЕМС

Това ще осигури на постоянния спасителен фонд за еврозоната достъп до кредитирането на ЕЦБ, което да се използва за спасяване на Испания и Италия

19:34 | 25.07.12 г.
Член на УС на ЕЦБ открива аргументи в подкрепа на банков лиценз на ЕМС

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни заяви, че има аргументи в подкрепа на издаването на банков лиценз за постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), съобщи Bloomberg.

“Мисля, че има аргументи в подкрепа на подобно нещо“, каза Новотни, който е управител и на Австрийската централна банка. „Има и други аргументи, но аз гледам на това като на продължаваща дискусия“, добави той, уточнявайки, че подобна дискусия до този момент в ЕЦБ не е водена.

Предоставянето на банков лиценз на ЕМС ще даде достъп на спасителния фонд до кредитирането от ЕЦБ, което може да понижи опасенията, че обемът му от 500 млрд. евро няма да се окажат достатъчни, ако се наложи да бъдат спасявани Испания и Италия.

Макар че на 24 май президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че подобен ход би означавал институцията да финансира правителствата, което е забранено от законодателството на Европейския съюз, кредитни институции, които са обществена собственост, като например Европейската инвестиционна банка, са изключение от правилото.

„Това не е въпрос само от областта на монетарната политика, така че е част от една по-широка дискусия“, смята на свой ред Новотни. Той обаче отказа да обясни какво има предвид.

Европейската инвестиционна банка, която е основана през 1958 г. и е собственост на държавите-членки на ЕС, получи достъп до рефинансиране от ЕЦБ през юли 2009 г.

Членът на УС на ЕЦБ посочи, че фактът, че бе пропусната възможността ЕМС да започне да функционира от средата на годината, е „слабост, която трябва да бъде преодоляна“.

„Коментарите на Новотни показват, че има спор, но те не са непременно сигнал за това как ще бъде разрешен този спор“, заяви Дейвид Маки, главен икономист за Европа в лондонския филиал на JPMorgan Chase Bank. Ако Испания и Италия загубят достъп до пазарите, „ликвидното лечение ще трябва да бъде преоформено по отношение на размер, старшинство и финансиране“, добави той.

На свой ред Новотни подчерта, че динамиката на ръста в еврозоната се очертава по-слаба от очакваното от членовете на УС на ЕЦБ  в началото на годината. „Инфлацията също се очертава като по-ниска и това, което наблюдаваме, е, че различията в икономическото развитие на отделните страни-членки на еврозоната за съжаление има тенденция да се разширяват“, добави той. По думите му ЕЦБ не очаква дефлация.

Макар да не изключва по-нататъшно понижаване на основния лихвен процент, членът на УС на ЕЦБ подчертава, че „този въпрос ще бъде решаван на по-късен етап“.

„Не сме опитвали, разбира се, с отрицателни лихви по депозитите“, изтъкна той. „Някои централни банки са експериментирали в тази насока, например датската централна банка. Може да има известни технически проблеми при отрицателни ставки по депозитите. Засега този проблем не е бил обсъждан в практически аспект“, уточни Новотни.

Той призова лидерите на страните-членки на ЕС да не напират с плановете за създаването на общ надзорен орган за банките от региона, което най-вероятно ще доведе до повече правомощия за ЕЦБ в опит да бъде скъсана връзката между затъващите банки и националните дългове. Очаква се Европейската комисия да представи предложения в тази насока през септември.

„Лично аз препоръчвам силно основният ни приоритет да стане изграждането на висококачествена, стабилна система. Качеството е по-важно от бързината“, обяви членът ан УС на ЕЦБ.

Той не очаква всички страни на подкрепят общия надзорен орган, като Великобритания се очертава като най-големия му противник.

„За малките банки по технически причини това трябва да бъдат националните надзорни органи“, смята Новотни. „Само те разполагат с достатъчно голям състав, с познаване на местните традиции и имат директен достъп до тези кредитни институции“, обясни позицията си той.

Според него обаче ЕЦБ трябва да разполага „с право на намеса в специфични случаи“. „Възможно е да се извършва надзор и извън Франкфурт, но ще трябва да работите с местните надзорни органи“, добави Новотни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още