IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Вече е време за политиките за социална подкрепа

Според гръцкия премиер обаче не трябва да бъдат повтаряни грешки от миналото

14:42 | 31.08.18 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Регулирането на трудовия пазар и увеличаването на минималната заплата е сред приоритетите на гръцкото правителство, които очерта министър-председателят Алексис Ципрас на първото заседание на кабинета след реорганизацията му тази седмица и след края на последната спасителна програма за страната по-рано този месец, съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Приключи цикълът на надзора и съкращенията и може да започне цикълът на облекченията и на политиките за социална подкрепа, каза гръцкият премиер, като предупреди, че това трябва да става разумно и без да бъдат повтаряни грешките от миналото. 

Като основна цел Ципрас изтъкна подкрепата за тези слоеве на обществото, които са понесли несъразмерно тежестта на кризата чрез възстановяване на заетостта с достойни възнаграждения и условия на труд. Сред мерките в тази насока гръцкият премиер посочи регулирането на трудовия пазар и увеличаването на минималната работна заплата.

Сред слоевете, които се нуждаят от подкрепа, Ципрас спомена не само наемните работници, но и свободните професии, самонаетите лица, земеделците, малките и средните предприятия.

След приоритетите на правителството Ципрас подчерта и нуждата от създаването на благоприятен за инвестициите климат чрез по-голяма ефективност на администрацията и борба с гнездата на корупция в нея.

Гръцкият премиер спомена и нуждата от задълбочаване на реформите в публичната администрация чрез цифровизация, опростяване на процедурите за създаване на нови фирми, ускоряване на правораздаването и др.

Според гръцкия премиер политическият план на правителството ще бъде оценен с положителен или отрицателен знак според това дали ще съумее да изгради една нова социална държава и по-специално според резултатите в областта на социалното осигуряване, социалните грижи, здравеопазването и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Пмуаххаха, ей така са прай, капиталисти. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още