Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Commerzbank ускорява силно закриването на клонове

200 от затворените заради пандемията от коронавируса клонове няма да отворят отново

Commerzbank ускорява силно закриването на клонове

Bloomberg L.P.

За много клонове на Commerzbank окончателният край идва по-рано от очакваното. Втората по големина германска търговска банка реши да не отваря отново 200 клона, които бяха затворени в началото на годината заради пандемията от коронавируса. Според говорител на института засегнатите клонове са тези, които така или иначе е трябвало да бъдат затворени като част от стратегията на Commerzbank 5.0.

Още по темата


Това ускорява проекта за съкращения в затруднената банка, тъй като първоначално се планираше клоновете, които сега ще бъдат затворени завинаги, да бъдат закрити в по-дългосрочен план - до 2023 г.

„Нямаше смисъл да отваряме тези клонове за няколко месеца и едва след това да ги затворим окончателно“, заяви говорител на Commerzbank, цитиран от Bloomberg. „С това решение създаваме яснота за нашите клиенти“. Съответните служители трябва да се преместят на други места в близост, а синдикатът е бил информиран за решението своевременно.

С тази стъпка Commerzbank намалява присъствието си от около 1000 на 800 филиала. Въпреки това в момента само 460 от тези клонове са отворени заради пандемията на коронавируса. През следващите седмици предстои да бъдат отворени още клонове, така че броят на отворените филиала да се увеличи до около 600. Останалите 200 клона се очаква да започнат да работят отново едва по-късно.

Остава да видим обаче дали това наистина ще се случи. Защото Commerzbank отдавна работи по плановете за затваряне на значително повече от обявените по-рано 200 клона. Според финансови кръгове кредиторът може да намали клоновата си мрежа наполовина. 

Commerzbank е в средата на дълбока трансформация. Банката работи по амбициозна стратегия за намаляване на разходите, която може да доведе до съкращаване на многобройни работни места. 

Банката всъщност искаше да представи новата си стратегия в началото на август, когато бяха представени полугодишните данни. Въпреки това, тъй като главният изпълнителен директор Мартин Цилке подаде оставка в края на юни под натиск от финансовия инвеститор Cerberus, банката сега възнамерява да назначи бъдещия си нов шеф, преди да бъде представена стратегията.  Cerberus, която купи дял от 5% в Commerzbank през 2017 г., започна активистка кампания, за да принуди кредитора да промени стратегията и да предостави на американския инвеститор две места в надзорния си съвет в началото на юни.

Банката, която съществува от 150 години, изпитва затруднения тази година, като отбеляза първа загуба за тримесечието, спирайки плановете си за дивиденти през 2019 г., отказа се от продажбата на полския си кредитор mBank и загуби дългогодишен спонсорски договор с местен футболен отбор, за да се конкурира с Deutsche Bank.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия