Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Suisse е платила още 400 млн. долара на инвеститори заради Greensill

Плащането увеличава общите плащания към инвеститорите във фондовете на банката до около 5,9 млрд. долара

Credit Suisse е платила още 400 млн. долара на инвеститори заради Greensill

Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse Group AG обяви, че е платила 400 млн. долара на инвеститорите във финансовите си фондове по веригата на доставки, които са инвестирали в продуктите на Greensill.

Това е четвъртото плащане към клиенти, засегнати от ликвидацията на фондовете, съобщава Bloomberg.

Плащането увеличава общите плащания към инвеститорите във фондовете на банката до около 5,9 млрд. долара, според данни, публикувани на сайта на банката във вторник. Общата парична позиция на фондовете е около 7 млрд. долара, или около 70% от управляваните активи, когато са били спрени, казва се в съобщение на банката.

Сривът на Greensill доведе до сериозни затруднения за главния изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн. Проблемите се задълбочиха, след като банката беше засегната от още по-големия срив на хедж фонда Archegos Capital.

След скандала с Greensill Готщайн смени ръководителя на управлението на активи Ерик Варвел и премахна бизнеса от прекия надзор на управлението на богатството.

Още по темата

Банката пусна на пазара популярните си фондове за веригата на доставки, които се считаха за сигурни инвестиции, тъй като заемите, които държаха, бяха подкрепени с фактури, обикновено плащани в рамките на седмици. Голяма част от парите се оказаха заети чрез Greensill срещу очакваните бъдещи фактури. Бизнесът бързо се срина след загубата на застраховката за търговски кредити на Greensill заради по-малко кредитоспособни кредитополучатели.

Credit Suisse се стреми да възстанови 2,5 млрд. долара просрочени плащания по кредита. GFG Alliance на Санджив Гупта, която има една от най-проблемните експозиции, води преговори за преструктуриране и рефинансиране на активи в САЩ и Обединеното кралство. Напредват преговорите и за австралийския бизнес на GFG.

По-рано тази година швейцарската банка подаде „петиции за ликвидация“ срещу редица компании в групата GFG. Първоначалното изслушване за опита на Credit Suisse да ги вкара в несъстоятелност се забави, което даде на Гупта повече време да осигури финансиране за своята империя.

Банката също така подаде искове за несъстоятелност на стартиращото предприятие Katerra Inc., подкрепено преди това от Softbank Group Corp., и започна преговори за преструктуриране на експозицията на американската въгледобивна компания Bluestone Resources.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Европа Credit Suisse Greensill

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С нов експеримент за базов доход Каталуния ще раздава пари на бедни и богати