Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дания изплати изцяло дълговете си в чужда валута

Страната се присъединява към съседните Норвегия и Германия сред страните, които нямат държавни дългове в друга валута

Дания изплати изцяло дълговете си в чужда валута

Снимка: Архив Ройтерс

Днешният ден се превръща в крайъгълен камък за Дания. След няколко столетия усилия датското правителство ще изплати заем за 1,5 млрд. долара, което ще го освободи от дълга ѝ в чуждестранна валута за пръв път от поне 183 години, предава Quartz.

Всъщност периодът вероятно е дори по-дълъг, тъй като Дания взима първия си заем в друга валута през 1757 г. - от Хамбург и Амстердам, казва централната банка.*

Последният път, когато Дания е била толкова близо до изплащане на външния си валутен дълг е в края на 80-те години, когато задълженията ѝ са по-малко от 1% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП). Ниските европейски лихвени проценти в онзи момент обаче правят финансирането на проекти, като нови железопътни линии, по-привлекателни чрез външен дълг, затова взимането на заеми започва отново.

В най-новата история емитирането на външен дълг представлява средство за гарантиране на достатъчно резерви в чужда валута. След като Дания обвързва кроната с германската марка, а по-късно с еврото, започвайки още в края на 70-те години, пазарните намеси се използват, за да се коригира стойността на кроната, което изисква резерви от чужди валути за продажба и покупки.

Още по темата

Сега Дания се присъединява към съседните Норвегия и Германия сред страните, които нямат държавен дълг в чужда валута. Шведите, например, поддържат около 30% от държавния си дълг в чужди валути. Това не е необичайно, не е и нежелано, за страни, които емитират външен дълг, за да натрупат валутни резерви.

Американското министерство на финансите, например, дължи около 1 трлн. долара дълг в чужда валута. Емитирането на дълг в долари става по-малко привлекателно заради повишаването на лихвените проценти в САЩ, но много страни, особено на развиващите се пазари, все още го смятат за по-достъпно, отколкото взимането на заеми в местна валута при много по-високи лихвени проценти.

Правителството на Дания все още има дългове за около 465 млрд. крони (67 млрд. долара), което се равнява на 23% от БВП към края на миналата година, а това е доста ниско ниво по международните стандарти. Около 40% от дълга ѝ се държи от чужденци, които отсега нататък ще получават парите си обратно само в крони.

* Архивите не са пълни, затова и не е ясно дали страната е изплатила напълно дълговете си в чуждестранна валута преди 1834 г., откогато датират първите данни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
FT: Британските авиолинии може да изгубят европейските си маршрути след Brexit