IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank предупреди за трудно първо тримесечие за целия сектор

Предизвикателствата се дължат основно на волатилните финансови пазари

21:50 | 11.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Deutsche Bank предупреди, че волатилните финансови пазари през първото тримесечие, което обикновено е силен сезон за банките, носят предизвикателства за целия сектор, съобщава Ройтерс.

„Deutsche Bank не прави изключение. Въпреки това, в този период на сътресения на пазара банката остава много стабилна“, заявява главният изпълнителен директор Джон Краян в годишния доклад на банката, публикуван в петък.

Коментарите на Deutsche Bank повтарят тези на други инвестиционни банки, които предупреждават инвеститорите да очакват по-слаби резултати за първите три месеца, тъй като клиентите са емитирали по-малко дълг и капитал заради опасения около състоянието на глобалната икономика.

По-рано тази седмица Citigroup заяви, че приходите ѝ за първото тримесечие от инвестиционно банкиране са намалели с 25% спрямо силния период отпреди година. Както търговията, така и новите емисии са били афектирани от трусовете на пазара.

Миналия месец JP Morgan също сигнализира за трудно първо тримесечие с двуцифрен спад на приходите от инвестиционното банкиране. Компаниите или не искат, или не могат да емитират дълг и капитал, а инвеститорите не са склонни да поемат по-голям риск.

След като отбеляза рекордна загуба за 2015 г., в края на януари Краян призова инвеститорите да бъдат търпеливи с преструктурирането на най-големия германски кредитор.

Краян пое тежката задача да разчисти банката и да остави старите скандали зад гърба си. Предстои му обаче трудна битка заради упорито ниските лихвени проценти, сриващите се цени на петрола, натиска от регулаторите и забавянето в Китай.

Въпреки обещанията да намали разходите общото заплащане на служителите на Deutsche Bank през 2015 г. е нараснало с 5% до 10,5 млрд. евро, а броят на самите служители също се е увеличил с 3000 до 101 104 души.

Кредиторът заяви, че е наел специалисти с функции, следящи за спазването на изискванията, с правни и одиторски функции, както и в области с потенциал за растеж.

Съкращения на бонусите обаче е имало за по-голямата част от екипа. Променливото възнаграждение за 2015 г. се е понижило със 17% до 2,4 млрд. евро, като в инвестиционното банкиране този процент е 20%.

Другият изпълнителен директор Юрген Фичен е получил общо 3,8 млн. долара миналата година, а общото възнаграждение на Краян, който пое поста едва през юли, е в размер на 1,9 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още