Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Драги призова за активна роля на ЕС в производството на чипове

ЕК миналия месец обяви индустриални съюзи за полупроводници и облачни технологии, с които да се подкрепят иновациите

Драги призова за активна роля на ЕС в производството на чипове

Снимка: pixabay.com

Правителствата трябва да се ангажират изцяло с план на ниво Европейски съюз, с който да се увеличи дела на блока в световното производство на полупроводници до 20% до 2030 г., заяви министър-председателят на Италия Марио Драги пред депутатите в Рим в сряда.

„За да осъществим екологичен преход, за да осъществим дигитален преход, няма други алтернативи освен държавна намеса“, каза Драги, цитиран от Bloomberg. Той отбеляза, че субсидиите на Китай и САЩ варират от 30% до 60% от разходите на завод за полупроводници.

Още по темата

Драги заяви, че правителството му ще подкрепи „убедено“ предложената от Европейската комисия мярка за координиране на инвестициите и производството на микрочипове и интеграцията на схеми.

Комисията миналия месец обяви индустриални съюзи за полупроводници и облачни технологии, с които да се подкрепят иновациите. Еврокомисарят по дигиталната политика Маргрете Вестагер заяви, че ЕС трябва да избягва да разчита на една шепа „много големи“ производители на чипове.

Много европейски лидери призоваха за инвестиции, с които да се преодолее недостига в предлагането на чипове, който разтърси редица индустрии. В същото време компании като базираната в Калифорния Intel се опитват да привлекат европейска подкрепа за увеличаване на местния капацитет.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември