IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребният бизнес в еврозоната отчита подобряване на достъпа до банкови заеми

Най-сериозното предизвикателство пред малките и средни предприятия в момента е намирането на клиенти

16:07 | 01.06.16 г.
Дребният бизнес в еврозоната отчита подобряване на достъпа до банкови заеми

Достъпът до банково финансира за малките и средните фирми в еврозоната се подобрява в периода октомври 2015 г. – март 2016 г., става ясно от отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фирмите съобщават и за подобряване на условията по кредитите – лихвите падат, а отпусканите заеми са в по-голям размер и с по-дълъг срок за изплащане.

Над две трети от исканията за банков заем са одобрени в техния пълен размер, а само 8% са били отхвърлени, става ясно още от статистиката.

В проучването на ЕЦБ, провело се между 10 и 21 март 2016 г, участват 11,7 хил. компании от еврозоната, като 10,7 хил. от тях имат по-малко от 250 служители.

От банката посочват, че достъпът до кредитиране на бизнеса в еврозоната продължава да се подобрява. Банките все по-охотно отпускат заеми, при това с по-ниски лихви.

Намирането на финансиране става все по-малък проблем за малкия бизнес  - само 10% от анкетираните фирми го посочват като проблем. Всъщност най-сериозното предизвикателство за компаниите в момента е намирането на клиенти (за 27% от участващите в анкетата).

Все пак от ЕЦБ посочват и големите различия в отделните държави от валутния съюз – кредитирането е проблем за 31% от гръцките малки и средни предприятия и само за 6% за малките фирми в Австрия и Германия например. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още