Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Двете речи на Еманюел Макрон

Френският президент ще обещае данъчни облекчения за средната класа, децентрализация и адаптация на ниските пенсии спрямо инфлацията

Двете речи на Еманюел Макрон

Френският президент  Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

В момента има две важни речи на Еманел Макрон - френският президент, който може да излезе от кризaтa на страната си като велик държавник.

Еднaта реч е тази, която изнесе снощи по телевизията. Той обеща възстановяването на Нотр Дам за пет години („Можем да го направим"). Французите са „народ на строители, имаме толкова много за възстановяване", намек за социалните катаклизми в Петата република. И Макрон говори за „преоткриване на нишката на нашата национална история“, защото всичко, което прави Франция, е „крехко“. Коментарите на президента понякога имат почти духовен смисъл.

Още по темата

Втората реч, която той всъщност искаше да държи в понеделник вечерта, премести решително за следващите няколко дни. А онези, които искаха по-бързо програмно изявление от него и вече лансираха някои от предполагаемите му обещания, бяха опровергани: „Да бъдеш начело на една страна не означава да се управляват нещата“. Според него става дума и за емоции и за това „да се върнем към нашата национална история“, каза още президентът.

Съдържанието на втората реч обаче вече изтече – поне в по-голям обем. Без съмнение става дума за едновременна работа върху няколко сектора, които имат нужда от ремонт. Така например средната класа следва да се ползва от данъчни облекчения, преференциалното положение за малкото елитни университети, като например École Nationale d’Administration (ENA), трябва да бъде премахнато, а до 2022 г. нито едно училище или болница няма да бъдат закривани без местно съгласие. Ще бъде обявена и децентрализация, а ниските пенсии ще бъдат адаптирани според инфлацията. Всичко това са последици от „великия дебат“ (grand débat national) с хората, което доведе до самопознанието на Макрон.

Да си спомним тук и за Волтер.... „Когато докторът ходи зад ковчега на пациента, тогава наистина причината следва ефекта“, е казал той.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борис Джонсън сравни евентуалните мита на ЕС с блокадата на Наполеон