IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението "Няма да платим" коства 470 млн. евро на гръцкия обществен доставчик на ток

Провеждането на социална политика през сметките за електричество пречи на конкуренцията, смятат от енергийната компания

13:57 | 06.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Движението „Няма да платим“, зародило се в годините на тежката криза, коства на гръцкия обществен доставчик на електроенергия PPC 469,4 млн. евро под формата на неплатени сметки, съобщава гръцкият в. „Катимерини“.

„Няма да платим“ беше подкрепено от опозиционната тогава партия СИРИЗА. След като политическата сила дойде на власт, тя нареди неофициално на PPC да не изключва електричеството на уязвимите домакинства, когато дължимата сума е до 1 000 евро, допълва изданието.

Справка в данните на държавната компания показват, че неплатени сметки до 1 000 евро имат 1,53 млн. клиенти на компанията. Едва 14% от тях доброволно са се споразумели за погасителен план на задълженията, т.е. за малко под 122 млн. евро. Останалите 1,31 млн. клиенти с общи задължения от 347,6 млн. евро предпочитат да не плащат своите задължения и да не правят никакви усилия да ги уредят.

Основната част от неплащащите домакинства се намират в областта Атика – общо 511 хил. са със задължения от 161,4 млн. евро. На второ място е Солун със 132 хил. клиенти, дължащи 40,2 млн. евро.

От PPC настояват за промяна на правилата и предлагат защитата за уязвимите домакинства да се простира до тези, дължащи до 500 евро. Ръководителите на компанията са категорични, че провежданата по този начин социална политика на правителството не им позволява да работят конкурентно.

Все пак има значително подобрение по отношение на неплатените сметки за електроенергия. По данни на „Катимерини“ в началото на 2014 г. гърците са дължали 1,3 млрд. евро за доставката на електроенергия. Основната част от клиентите със задължения са били присъединените към мрежата на ниско и средно напрежение, тоест битовите абонати и малки предприятия. Те са дължали 600 млн. евро.

С безработица от 27% дълговете на гърците към РРС се увеличават с 4 млн. евро на ден, отбеляза преди три години гръцкото издание. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още