Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Държавният фонд на Норвегия е спечелил 53 млрд. долара миналата година

Инвестиционният фонд е постигнал възвръщаемост от 6,9% след поскъпването на акциите след победата на Тръмп

Държавният фонд на Норвегия е спечелил 53 млрд. долара миналата година

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия – най-големият инвестиционен фонд в света, е спечелил 447 млрд. крони (53 млрд. долара) миналата година, след като цените на акциите скочиха след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, съобщава Bloomberg.

Държавният пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), на стойност 900 млрд. долара, е постигнал възвръщаемост от 6,9% през 2016 г. след 2,7% през миналата година, съобщи базираният в Осло инвеститор в четвъртък. Акциите са постигнали възвръщаемост от 8,7%, облигациите – от 4,3%, а инвестициите в недвижими имоти – 0,8%.

Още по темата

„Възвръщаемостта през 2016 г. се характеризира със спад на международните лихвени проценти през първата половина на годината и силни фондови пазари през втората половина“, казва главният изпълнителен директор Ингве Слингстад в изявлението.

Фондът отчита ръст на възвръщаемостта за пета поредна година, печелейки от поскъпването на акциите през четвъртото тримесечие, което компенсира спада при облигациите. Фондовите пазари се засилиха след изненадващата победа на Тръмп за президент на САЩ на фона на оптимизма за намаляване на данъците и дерегулациите.

Фондът отбелязва печалба, макар че миналата година норвежкото правителство за пръв път в историята тегли средства от фонда, основан в средата на 90-те години. След като увеличи рекордно разходите от постъпленията си от петрол, за да стимулира икономиката, воденото от консерваторите правителство по-рано този месец затегна 16-годишните фискални правила, ограничаващи сумата, която може да ползва за националния бюджет всяка година, до 3% от стойността на фонда от 4%.

Правителството предложи и да повиши дела на акциите във фонда до 70% от 60%, за да увеличи възвръщаемостта, която изостава от дългосрочните цели заради исторически ниските лихвени проценти. Централната банка на Норвегия, която управлява фонда, лобира да получи разрешение за инвестиции в инфраструктура, която е собственост на непублични компании, но засега среща съпротива от страна на правителството.

В края на 2016 г. инвеститорът е държал 62,5% от капитала си в акции, 34,3% в активи с фиксирана доходност и 3,2% в имоти. Правителството е изтеглило 101 млрд. крони от фонда миналата година.

Възвръщаемостта през 2016 г. надвишава целта, поставена от финансовото министерство, с 0,1 процентен пункт.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Държавният пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), на стойност 900 млрд. долара, е постигнал възвръщаемост от 6,9% през 2016 г. след 2,7% през миналата година,
--------------------------------------------------
А нашите псевдо пенсионни фондове постигат доходност 2-3 %, като преди това са ми удържали 5 % на входа и още 1 % за управление.

Още от Европа
ИПИ: Как да си изберем евродепутат (по икономиката)