IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Глобалното възстановяване ще отслабне през втората половина на 2010

От ЕЦБ очакват икономическите условия в България и прибалтийските страни да продължат да се стабилизират

15:12 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Глобалното възстановяване ще отслабне през втората половина на 2010

Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира в своя последен месечен бюлетин, че възстановяването на световната икономика ще продължи през втората половина на годината, но с по-слаби темпове заради временния характер на факторите, подпомогнали растежа през първите шест месеца.

От бюлетина, публикуван на уебсайта на ЕЦБ, става ясно, че се централната банка очаква годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната между 1,4% и 1,8% през 2010 г. и между 0,5% и 2,3% през следващата година. Диапазонът на ръста на БВП през тази година е повишен в сравнение с този от юни 2010 г., но това се дължи най-вече на по-силния от очакваното растеж през второто тримесечие.

Според експертите на ЕЦБ белезите за по-слаб растеж през третото и четвъртото тримесечие на годината са най-отчетливи при търговията, която е загубила силната си инерция от първите три месеца.

Анализирайки данните за икономическото развитие на отделните региони в света, от ЕЦБ правят извода, че европейската икономика ще бъде затруднена от намаляването на нейния износ и лошото състояние на пазара на труда и ограничените потребителски разходи.

Що се отнася от отделните страни в Европа, от ЕЦБ прогнозират, че икономическото възстановяване ще продължи в Дания, благодарение на правителствените стимули и външното търсене.

Икономическите условия в прибалтийските страни и България ще продължават да се стабилизират и през второто полугодие, главно заради подобреното външно търсене и промишленото производство.

Лошото състояние на пазара на труда и затягането на условията за кредитиране в тези страни обаче се посочват като пречки пред възстановяването на вътрешното търсене в тях.

Позовавайки се на понижението на индекса на водещите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и на индекса на световния икономически климат на института Ifo, ЕЦБ посочва, че рисковете пред икономическите й прогнози клонят нагоре.

Еврото поевтинява с 0,1% днес и към 15:05 ч. българско време се разменя срещу 1,2712 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още