IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да отказва достъп до документи, ако се нарушава общественият интерес

Европейският съд в Люксембург се произнесе по дело, заведено от журналист на Bloomberg през 2010 г. относно информация за Гърция

14:45 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ може да отказва достъп до документи, ако се нарушава общественият интерес

Европейската централна банка (ЕЦБ) има право да отказва достъп документи с мотив защита на обществения интерес. Решението е на Европейския съд в Люксембург, който се произнесе по дело, заведено от журналист, работещ в информационната агенция Bloomberg.

Всеки гражданин на ЕС или работещ за европейска компания има право да поиска достъп до документацията на ЕЦБ, отбелязва съдът в своето решение. Когато обаче се отнася до документи, които могат да нарушат интереса на общността или да засегнат решенията по даден икономически казус, то централната банка има право да откаже достъп до тази чувствителна информация.

Делото беше заведено от Габи Тесинг, която работи в лондонският офис на Bloomberg, през 2010 година. Тя се оплака от отказан достъп до два документа, които касаят Гърция.

Отказът за достъп до първия документ е мотивиран с остаряла информация за състоянието на Гърция, която обаче може да се изтълкува по погрешен начин от обществото.

„В нестабилната пазарна ситуация в този момент, разкриването на информацията може да засегне правилното функциониране на финансовите пазари. По тази причина и банката правилно е преценила да откаже достъп до документа“, се казва още в съобщението на съда.

Съдържанието на втория документ, който са поискали от Bloomberg, всъщност е тясно свързан с първия и по тази причина ЕЦБ не е сбъркала с преценката си за достъп до информация, допълват от съда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още