IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ смята да възобнови покупките на държавни облигации до ноември

Гуверньорът Марио Драги се надява мярката да насърчи компаниите да инвестират повече

21:27 | 19.07.19 г. 2
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги планира да възобнови покупките на държавни ценни книжа до ноември, за да подкрепи крехката икономика на еврозоната, съобщава германското списание Der Spiegel, като се позовава на източници от централната банка.

Според изданието Драги се надява мярката да насърчи компаниите да инвестират повече, а потребителите да потребяват повече, пише Ройтерс.

Мандатът на Драги приключва на 31 октомври и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард беше номинирана за негов наследник. Европейският парламент ще проведе необвързващо гласуване за назначението й, което се очаква да бъде финализирано от лидерите на Европейския съюз на редовна среща на върха на 17 и 18 октомври.

Миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Игнацио Виско заяви, че централната банка ще трябва да приеме още мерки за стимулиране на растежа, ако икономиката на еврозоната не нарасне. Той допълни, че банката ще обмисли вариантите си „през идните седмици“.

Управителният съвет на ЕЦБ отложи повишаването на лихвите най-малко с една година на заседанието си на 5 и 6 юни, а Драги открехна вратата за нови стимули през идните седмици. Съветът трябва да проведе ново заседание на 24 и 25 юли, на което ще обсъди паричната политика.

ЕЦБ обмисля да повиши разходите за банките за съхраняването на ликвидните им средства в централната банка в опит да стимулира банковото кредитиране, съобщава Der Spiegel, като се позовава на източници, които заявили, че подобно решение е възможно през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
X_Y=педал
преди 4 години
Каквото и да прави старата лисица.....ПАРИТЕТ НЯМА ДА ИМА ......EUR/USD ще расте - скоро за 1.40 , после след корекция и за 1.60.....П.П. На *** *** , още преди това ще го положа в майка му ...... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
добре дошли в италианската действителност !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още