IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ подготвя план за "лоша" банка, за да абсорбира проблемни кредити

Размерът на дълга в еврозоната, който се смята за малко вероятно да бъде напълно погасен, вече възлиза на повече от 500 млрд. евро и може да нарасне двойно

13:31 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) изготвя схема за справяне с потенциални лоши кредити за милиарди евро след избухването на пандемията от коронавируса Covid-19, пише Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Проектът се подготвя на фона на мобилизираните в Европа трилиони евро за укрепване на икономиката в региона, отбелязва информационната агенция. Целта му е да предпази търговските банки от проблеми на фона на кризата, която повишава безработицата и значително свива доходите на кредитополучателите.

Един от източниците на агенцията, запознати с плана, казва, че ЕЦБ е създала работна група, която да разгледа идеята за „лоша банка“ за съхранение на неизплатен дълг в евро. Работата по схемата се е ускорила в последните седмици.

ЕЦБ отказва коментар.

Размерът на дълга в еврозоната, който се смята за малко вероятно да бъде напълно погасен, вече възлиза на повече от 500 млрд. евро. В сумата влизат задължения по кредитни карти, автомобилни заеми и ипотеки, според официалната статистика.

Очаква се сумата да нарасне, тъй като коронавирусът притиска кредитополучателите. Според някои прогнози има риск неизплатеният дълг да се удвои и да натежи на и без това още крехките банки, което ще затрудни новото кредитиране, казват запознатите с плановете на ЕЦБ.

Идеята за лоша банка в еврозоната беше обсъждана и отложена преди две години. Сега обаче, при новия председател на ЕЦБ Кристин Лагард, стартира консултира с банки и служители на ЕС за подобна схема.

Като най-мощната институция в еврозоната подкрепата на ЕЦБ за проекта е от решаващо значение, но това също ще изисква благословията на Германия, най-голямата икономика на блока. Берлин отдавна се противопоставя на схемите, които приемат споделена отговорност за дългове в други страни, въпреки че наскоро имаше неочаквана промяна и се постигна съгласие за фонд за възстановяване с обединени заеми.

Един от обсъжданите варианти ще включва Европейския механизъм за стабилност, институция на ЕС, която може да предостави финансова помощ на страните от еврозоната или заемодателите, които да са като гарант за лошата банка. След това тя ще емитира облигации, които търговските банки биха закупили в замяна на портфейли от неплатени заеми, неутрализирайки то пози начин шока от вируса. Банките в последствие могат да внесат тези облигации в ЕЦБ като обезпечение за финансиране от централната банка.

Основните европейски търговски банки могат да бъдат призовани да обединят усилия, за да подкрепят схемата, казва друг запознат източник на Ройтерс.

Докато европейските страни сега са съсредоточени върху стартирането на плана за 750 млрд. евро за подпомагане на засегнатите от пандемията икономики, обсъждането на идеята за лоша банка на ЕЦБ може да бъде отложена за по-късно през годината, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още