IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина за спасяването на Monte dei Paschi

Италия ще може в случай на нужда да подкрепи и други банки от борещия се с лоши кредити финансов сектор

09:43 | 30.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпадналата в затруднения италианска банка Monte Dei Paschi di Siena може да получи помощ от правителството на Италия. Европейската комисия даде зелена светлина за това. В допълнение органът в Брюксел заяви, че и други банки от борещия се с лоши кредити финансов сектор на страната могат да разчитат на подкрепа с публични средства, предава Ройтерс.

От дни опитите за спасяване на основаната пред векове банка от Сиена предизвикват интензивни дискусии. Министерството на финансите на Германия например наскоро предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, че в случая се налага да се действа с изключителна предпазливост. „Една предпазлива обществена рекапитализация на банките може да е част от решението само в изключителни случаи и при строго определени условия", се казваше в изявление на банката. 

Според ЕЦБ италианската банка има капиталова дупка от 8,8 млрд. евро. Тъй като банката не успя да подкрепи капиталовия си буфер с помощта на частния сектор, както бе планирано, тя може да бъде спасена вече само от държавата. Правителството в Рим вече разполага с приет пакет от мерки, който предвижда създаването на фонд с бюджет от 20 милиарда евро за банковия сектор на страната. Колко пари ще се отпуснат на Monte Dei Paschi di Siena, все още не е известно. Освен заявлението за подкрепа на ликвидността на изпадналата в криза банка, Европейската комисия сега благослови и евентуална подкрепа за банки, които нямат толкова остри проблеми. 

За средства от фонда се очаква да кандидатстват още и Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. 

Премиерът на Италия Паоло Джентилони показа изненада от това, че ЕЦБ счита финансовата нужда на банката много по-висока от досегашните предположения. „Малко съм изненадан, че получавам новините така "ex abrupto", поясни той по време на пресконференция пред журналисти. С оглед на новите изчисления на ЕЦБ и възможната държавна намеса, Джентилони заяви, че „това са изчисления, които са предприети от банковия надзор. Същевременно ни предстои много дълът, няколкомесечен процес, ще има разговори и спорове“. 

„Мнението на ЕЦБ не може да се оспори“, заяви от своя страна финансовият министър на страната от Апенините Пиер Карло Падоан, цитиран от местния вестник Il Sole 24 Ore. По думите му обаче би било полезно да се научи какви критерии е използвала централната банка при новите изчисления.   

Monte dei Paschi - най-старата банка в света, съобщи на 21 декември, че ще остане без ликвидност след само четири месеца. В предишни оценки банката смяташе, че има 11 месеца преди да изпадне в това положение. В четвъртък кредиторът се отказа от плановете да търси подкрепа от пазара.

Банката искаше да продаде дялове и лоши кредити срещу собственост. Нестабилността ѝ доведе до спад на цената на акциите през тази година в рамките на 87%.  

"Национализацията на Monte dei Paschi трябваше да стане още преди пет години", коментира пред Bloomberg Франческо Конфурти, изпълнителен директор на инвестиционната компания Advantage Financial. "Банката загуби време, пари и доверие, опитвайки се да се поддържа на животоспасяващи системи, когато се намираше в необратима кома", смята той. 

Международните власти многократно са искали от италианските власти да се справят с високото ниво на необслужвани заеми в банковата си система от финансовата криза насам.

Има опасения, че сегашните проблеми в Monte dei Paschi може да дестабилизират по-широката банкова система на Италия.

 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
Една предпазлива обществена рекапитализация на банките може да е част от решението само в изключителни случаи ........ " Цяла Европа е едно уникално изключение , изключенията са толкова много , че едва ли се намира някъде нещо по правилата - а говорим за инвестиции , доверие ................ ала бала. Дългът на Италия е критичен - ама така по-лесно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още