Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК готви премахване на клетъчното отглеждане на животни до 2027 г.

Комисията се ангажира да представи законопроект през 2023 г., като са предвидени компенсации за земеделците

ЕК готви премахване на клетъчното отглеждане на животни до 2027 г.

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) се ангажира да представи законопроект за прекратяване на клетъчното отглеждане на животни през 2023 г., съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Планираното постепенно премахване на клетъчното отглеждане на животни ще стане до 2027 г. и ще обхване зайци, кокошки, прасета, пъдпъдъци, патици, телета и гъски.

Мярката ще трябва да бъде одобрена от всички 27 държави от Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП) и ще включва компенсационен пакет за земеделските производители, отбелязва Комисията.

„Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите отразяват това“, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

„Устойчива хранителна система не може да съществува без високи стандарти за хуманно отношение към животните“, каза още комисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Законопроектът идва след петиция на граждани, която събра над 1 милион подписа. Документът задължава ЕС да проучи възможностите за ново законодателство в сферата.

„Приносът на гражданите може да направи реална промяна. Чухме опасенията на милиони хора относно условията на живот на селскостопанските животни и ще отговорим на тях“, отбеляза еврокомисарят по ценностите Вера Йоурова.

Около 300 милиона са животните в ЕС, които са клетъчно отглеждани. Клетките са с толкова малки размери, че животните дори не могат да се обърнат.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Rolls-Royce продава испанския си бизнес за 1,7 млрд. евро