IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска промени в данъчната политика да се приемат с квалифицирано мнозинство

Често постигането на единодушие е невъзможно, смята Комисията

17:30 | 15.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реформа на процеса за вземане на решения за данъчната политика на ЕС предлага Европейската комисия (ЕК).

В момента за вземането на решение се изисква единодушие на държавите членки. Често постигането му е невъзможно и това може да доведе до скъпоструващи отлагания във времето или до варианти на политика, които не са оптимални, смята Комисията. 



В публикуваното днес съобщение се предлага „пътна карта“ за постепенно преминаване към гласуване с квалифицирано мнозинство в рамките на обикновената законодателна процедура за някои аспекти на общата политика на ЕС в областта на данъчното облагане, каквато е практиката при повечето политики на ЕС. Тази възможност е предвидена в Договорите на ЕС.

Комисията не предлага промени в компетенциите на ЕС в областта на данъчното облагане или в правата на държавите членки да определят по свое усмотрение ставките на подоходния данък за физическите лица или корпоративните данъчни ставки.

Заради правилото за единодушие някои ключови предложения за растежа, конкурентоспособността и справедливостта в рамките на единния пазар бяха блокирани в продължение на години, се казва в съобщението.

В същото време към момента Европейският парламент има единствено консултативна роля в процеса на вземане на решения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още