IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква обяснение от Турция за коментари на Ердоган

Преди атаката в Лондон турският президент предупреди, че европейците няма да се движат безопасно по улиците, ако кризата в отношенията с Анкара продължи

15:29 | 23.03.17 г. 2
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е привикала постоянния представител на Турция в Брюксел за обяснения на коментар на президента Реджеп Тайип Ердоган от вчера, съобщи говорител на Комисията по време на обедния брифинг в Брюксел.

Срещата ще се проведе по-късно днес в Европейската служба за външните отношения, ръководена от Федерика Могерини.

Вчера Ердоган предупреди, че "нито един европеец, където и да се намира, няма да може да се разхожда по улиците в безопасност", ако отношенията с Турция не се подобрят. "Ние, турците, призоваваме Европа да спазва човешките права и демокрацията", казва още турският президент, цитиран от The Independent.

Връзките между ЕС и Турция се обтегнаха, след като Германия и Холандия забраниха на турски държавници да агитират за предстоящия референдум за промени в Конституцията. На 16 април турците ще трябва да решат дали да дадат повече власт на президентската институция.

Думите на Ердоган бяха отправени часове преди терористичната атака в центъра на Лондон.

По повод нападението пред сградата на британския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в декларация, изчетена преди началото на брифинга в Брюксел, че ЕС и Великобритания ще работят заедно в борбата с тероризма.

"Заедно европейците никога няма да престанат да доказват, че любовта винаги ще триумфира над омразата и толерантността винаги ще триумфира над страха", отбелязва Юнкер в декларацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Ердоган трябва много да внимава какво прави и какво плямпа щото щепоследва съдбата на Садам и Кадафи.Твърде много му станаха враговете имай го дебнат да сбърка.Жалко за народът му ще има да страда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
ердо зове за джихад, а юнкер - за толерантност.Има ли вариант да водим толерантен джихад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още