Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК представи нов инструмент срещу трети страни, използващи икономическа принуда

Новият инструмент ще позволи на ЕС да налага контрамерки като мита и ограничаване на вноса от въпросната държава

ЕК представи нов инструмент срещу трети страни, използващи икономическа принуда

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис. Снимка: Matthys/Getty Images/Bloomberg

Ако трета страна ограничава доставките на природен газ за Европейския съюз (ЕС), за да повлияе на блока да вземе решение в една или друга област, тя може да попадне под ударите на предлагания от Европейската комисия (ЕК) „нов инструмент срещу използването на икономическа принуда“, заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Deutsche Welle. 

Още по темата

Новият инструмент ще позволи на ЕС да налага контрамерки като мита и ограничаване на вноса от въпросната държава, ограничения на услугите и инвестициите, както и мерки, които ще намалят достъпа им до единния пазар.

В изявлението си Домбровскис не споменава конкретна страна, но се разбра, че става дума за Русия.

Той подчерта, че този инструмент ясно показва, че ЕС твърдо ще се защитава и няма да се поколебае да отвърне, ако почувства, че е заплашен.

„С приемането на този инструмент ЕС ще изпрати ясно послание, че няма да приемем тактиката на сплашване, която да постави на риск наши ключови политики. Има широк консенсус между различните страни в Общността, че е правилно да се действа така и това е ясният резултат от обществените ни консултации. Бъдещият инструмент срещу икономическата принуда ще ни помогне да отговорим на геополитическите предизвикателства през следващите десетилетия, като запазим ЕС силен и действен“, изтъкна Домбровскис.

Той уточни, че в момента се проучва случая с ограничаването от страна на Китай на търговията с Литва във връзка с взети от нея решения, като се прави оценка дали той представлява икономическа принуда.

Литва откри на своя територия представителство на Тайван, който Китай смята за своя неделима част, а ЕС също не е признал като отделна държава.

Предстои инструментът да получи одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС, преди да влезе в сила.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
По-добре кажи частниците от СЗО.. :)
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не важи за ковид сертификати.там принудата се налага от GREVIO2 или иначе казано наддържавния орган СЗО.. щото нали.. здравето преди всичко.

Още от Европа
Може ли втечненият газ да реши енергийната криза в Европа?