IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди Гърция за недопустима помощ за корабособствениците

Данъците за търговското корабоплаване в страната се определят на базата на тонажа на съдовете, а не на печалбата за компаниите

14:43 | 21.12.15 г.
ЕК предупреди Гърция за недопустима помощ за корабособствениците

Европейската комисия е поискала от Гърция да преразгледа данъчната си политика относно прилаганите облекчения за корабособствениците, става ясно от съобщение на институцията. Секторът в южната ни съседка се радва на облекчения, които обаче могат да бъдат разгледани като недопустима държавна помощ по европейските правила.

Схемата с данъчните облекчения за корабособствениците в Гърция е въведена през 1975 година, тоест преди влизането на страната в ЕС, признават от Брюксел. По тази причина и тя се третира като „съществуваща помощ“ и е обект на специфични процедури.

През 2012 година Комисията изпрати първото си писмо до Атина, в което изразява опасенията си, че данъчните облекчения за сектора са в разрез с европейското законодателство за държавната помощ.

След споразумението, подписано през август 2015 година за постепенното отпадане на облекченията, сега Брюксел, съвместно с гръцките власти, ще разгледат т.нар. „тонажна схема“. В Гърция данъците върху търговското корабоплаване се определят върху тонажа на корабите, а не на базата на печалбата на компанията.

Тази схема привлича собствениците на кораби да регистрират своите съдове в Гърция и така приходите от тази дейност са важни за хазната на южната ни съседка.

От ЕК признават, че системата всъщност насърчава собствениците на кораби в ЕС да не напускат общността и да регистрират своите съдове в трети страни. В същото време обаче опасенията са, че тонажната система не е добре таргетирана.

Ако Гърция не се съгласи да разработи нова система по насоките на Брюксел, ЕК може да открие и наказателна процедура срещу страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още