IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва достъпът до банкови сметки да е на разумна цена за всички граждани

Над 30 млн. души в Европейския съюз не притежават банкови сметки

14:54 | 18.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК препоръчва достъпът до банкови сметки да е на разумна цена за всички граждани

В Европейския съюз около 30 милиона потребители на възраст над 18 години не притежават банкова сметка. Между 6 и 7 милиона от тях са останали извън обхвата на банковите услуги, тъй като им е бил отказан достъп до банкова сметка, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Анализът показал, че гражданите без банкови сметки не могат да имат пълноценното участие в съвременния икономически и социален живот, тъй като плащанията в брой рязко намаляват. Днес липсата на основна банкова сметка затруднява и оскъпява ежедневната дейност. Плащането на текущи разходи, получаването на приходи или помощи, както и покупката на стоки и услуги могат да се окажат проблем, се посочва в анализа.

Затова Европейската комисия приканва държавите-членки да гарантират достъп до такива сметки на разумни цени за потребителите. Предвижда се всеки човек с местожителство в ЕС да има право да си открие основна разплащателна сметка, дори и в държава-членка, в която не пребивава постоянно, независимо от финансовото си състояние.

Основната сметка трябва да предоставя възможност на притежателя й да получава, внася, превежда или тегли средства. Тя трябва да позволява директно дебитиране и кредитиране, като не допуска овърдрафт, се посочва в препоръките.

Ако банковите институции в държавите-членки не променят системата, така че да въведат основна сметка, е възможно да бъдат предприети законодателни мерки, се посочва в анализа на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още