Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК прие Фармацевтична стратегия за Европа

Основна цел е да се гарантира покритие на нуждите от лекарства в Европа чрез солидни вериги на доставка

ЕК прие Фармацевтична стратегия за Европа

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) прие Фармацевтична стратегия за Европа, за да гарантира на пациентите достъп до иновативни и финансово достъпни лекарства и да окаже подкрепа на конкурентоспособността, капацитета за иновации и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС.

Стратегията ще позволи на Европа да покрие своите фармацевтични нужди, включително по време на кризи, чрез солидни вериги на доставка. Документът е основен елемент от изграждането на по-силен Европейски здравен съюз, за който призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в своята реч за състоянието на Съюза и ще спомогне за изграждането в ЕС на фармацевтична система, която е ориентирана към бъдещето и устойчива на кризи, посочват от пресслужбата на Комисията. 

Още по темата

Целите на Фармацевтичната стратегия за Европа са четири:

Гарантиране на достъп на пациентите до финансово достъпни лекарства и удовлетворяване на все още неудовлетворените медицински потребности (напр. в сферата на антимикробната резистентност, онкологичните заболявания, редките заболявания);

Подкрепа за конкурентоспособността, иновативността и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС и за разработването на висококачествени, безопасни, ефективни и по-екологични лекарства;

Подобряване на механизмите за готовност и реакция при кризи и действия, насочени към сигурността на доставките;

Силен глас на ЕС на световната сцена - чрез утвърждаване на високи стандарти за качество, ефикасност и безопасност.

В стратегията са представени конкретни действия за гарантиране на достъп, наличност и финансова достъпност на лекарствата. Тя подкрепя диверсифицираните и сигурни вериги на доставка, които гарантират отворената стратегическа автономност на ЕС в света, и насърчава екологично устойчивите фармацевтични продукти.

Документът ще гарантира също така, че фармацевтичната политика на ЕС продължава да служи на общественото здраве в непрестанно променяща се среда на научни и търговски трансформации. Стратегията ще подкрепя ориентираните към пациента иновации и ще отчита цифровите и технологичните промени.

Водещите действия по стратегията включват преразглеждане на основното законодателство в областта на фармацевтичните продукти и предложение за Орган на ЕС за реакция при извънредни здравни ситуации. Предвидено е започване на диалог с всички участници във фармацевтичното производство и с публични органи за установяване на глобалните вериги на доставка за лекарства от критично значение. Ще се установи сътрудничество между националните органи относно политиките за цени, плащания и обществени поръчки с цел финансово по-достъпни, разходоефективни лекарства и устойчивост на здравната система.

„Днес даваме старт на действия, чрез които да гарантираме постоянното наличие на финансово достъпни безопасни и ефективни лекарства за всички пациенти в ЕС. Чрез Фармацевтичната стратегия за Европа изпълняваме ангажимента си да изградим фармацевтична среда, която е подготвена за бъдещето и ориентирана към пациента и в която промишлеността на ЕС може да създава иновации, да се развива и да продължава да бъде световен лидер. ... Днес изграждаме още един от стълбовете на Европейския здравен съюз“, подчерта Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Стратегията ще бъде обсъдена на политическо ниво на заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на 2 декември 2020 г.

Фармацевтичната стратегия за Европа слага началото на процес, който включва амбициозна програма от законодателни и незаконодателни действия, които ще започнат през следващите години.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италианското правителство готви нови стимули за 32 млрд. евро