Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК разследва сделката между Siemens и Alstom

Брюксел има опасения, че обединението ще ограничи конкуренцията при производството на скоростни влакове, метровлакове и жп сигнализация

ЕК разследва сделката между Siemens и Alstom

Снимка: Alstom

Европейската комисия (ЕК) започва разследване на сделката между Siemens и Alstom, става ясно от съобщение от пресцентъра на институцията. Опасенията на Брюксел са, че обединението на двете компании може да доведе до ограничаване на конкуренцията в сектора на жп транспорта и услугите.

Двете компании са световни лидери в областта на жп транспорта и имат широко портфолио от продукти и услуги в някои общи области, отчитат от ЕК. Сред дейностите, които могат да бъдат засегнати от сделката между тях, са производството на високоскоростни влакове, както и производството на влакове за градски железници и оборудването за обслужването на тези жп линии.

Още по темата
Липсата на конкуренция в тази област може да ограничи избора на жп компаниите до иновативни продукти и решения, което пък ще доведе до повишаване на цените. Това може да се отрази върху услугата, ползвана от милиони европейци всеки ден, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

От ЕК посочват още, че са получили нотификация за сделката на 8 юни. След първия преглед Брюксел започва задълбочен анализ на ефектите от нея.

За обединието на двете компании се заговори още преди месеци. Коментарите бяха, че по този начин Siemens и Alstom ще се опитат да се противопоставят на китайски конкуренти, които навлизат в Европа.

Обединени приходите от продажби на двете компании биха възлезли на 15,3 млрд. евро, а печалбата - на 1,2 млрд. евро, изчисли Bloomberg. Очакванията са, че новата компания ще бъде базирана в Париж.  

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси